Υψηλές ταχύτητες για την αγορά υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη - Αύξηση 8% στις πωλήσεις

Οικονομία
Υψηλές ταχύτητες για την αγορά υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη - Αύξηση 8% στις πωλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σερί ανάπτυξης της αγοράς υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη συνεχίζεται για έκτο συνεχές τρίμηνο - Ποια είναι η πεντάδα των κορυφαίων εταιριών σε πωλήσεις

Υψηλές επιδόσεις συνεχίζει να καταγράφει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία κατά το 3ο τρίμηνο του 2021 είδε αύξηση στις πωλήσεις της κατά 8%. Γίνεται πλέον λόγος για το έκτο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης, στη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 13,3 εκατ. υπολογιστές πωλήθηκαν στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Στις σχετικές καταμετρήσεις συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί όπως και σταθμοί εργασίας.

«Η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, που χτυπήθηκε από πολλαπλά κύματα του COVID-19, συνέχισε να έχει την υψηλότερη ζήτηση για υπολογιστές. Ενώ οι περιορισμοί στην προσφορά αναμένεται να διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, η Canalys αναμένει ότι η περιοχή θα παραμείνει σημείο αναφοράς για την αγορά των υπολογιστών, καθώς η αβεβαιότητα δημιουργεί ανάγκη για αυξημένες δαπάνες στην τεχνολογία», σημειώνει η εταιρεία ερευνών.

Αναφορικά με τις εταιρίες, η HP αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη μετά από τρία τρίμηνα στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Αναλυτικότερα, η εταιρεία κατέκτησε το 27% της αγοράς κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2021, ποσοστό που μεταφράστηκε στην πώληση 4,4 εκατ. συσκευών.

Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Lenovo, με τις πωλήσεις της να φτάνουν τα 4,1 εκατ. συσκευών, και το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 25% της αγοράς.

Η πεντάδα των πιο δημοφιλών εταιρειών συμπληρώνεται με τις Dell, Apple και Acer με τα ποσοστά τους στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης να είναι 14%, 12% και 8% αντίστοιχα.

Έξι συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Canalys, η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης έχει ανοδική τάση εδώ και έξι συνεχόμενα τρίμηνα, με την ίδια την Canalys να αναφέρει: «Οι αριθμοί αποδεικνύουν μια συνεχή ζήτηση για συσκευές PC. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την εκπλήρωση εκκρεμών παραγγελιών, αλλά για τη διαχείριση μιας πιο μακροπρόθεσμης ζήτησης και αυτό είναι καλό νέο για κάθε μεμονωμένο πωλητή, που δραστηριοποιείται στην αγορά».

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, μεγάλη είναι η άνοδος που παρατηρείται σχετικά με την ζήτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις συσκευών προς επιχειρήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 31%, με την αύξηση στους καταναλωτές να φτάνει το 11%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχής αυτή άνοδος της εμπορικής ζήτησης θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Τα δύο μεγαλύτερα «ονόματα» της αγοράς

Σε απόσταση αναπνοής βρέθηκαν οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές, HP και Lenovo, κατά τη διάρκεια του τριμήνου με μερίδιο αγοράς 27% και 25%, ως προαναφέραμε. Η HP ανέκτησε την ηγετική θέση στη Δυτική Ευρώπη. Από το 1ο τρίμηνο του 2021, η εταιρεία είχε δώσει το βάρος της στις αποστολές στη μεγαλύτερη αγορά της στη Βόρεια Αμερική, χάνοντας μοιραία μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά. Παρόλα αυτά, το 3ο τρίμηνο του 2021 η HP προέβη σε ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων κατά 24%, αν και την ίδια στιγμή σημείωνε απώλειες 6% στις παγκόσμιες αποστολές της.

Παρά τα πρωτεία της HP, οι επιδόσεις της Lenovo στην δυτικοευρωπαϊκή αγορά υπήρξαν εξίσου εντυπωσιακές, με τις αποστολές των προϊόντων της να αυξάνονται κατά 22%. Την ίδια ώρα η Acer κατέγραψε σταθερή ετήσια ανάπτυξη, κυρίως λόγω της πτώσης των Chromebook, με την ίδια να κατέχει το υψηλότερο μερίδιο της αγοράς. Η μείωση προέρχεται από τη ζήτηση κοντά στον κορεσμό, καθώς και από τη δυσμενή σύγκριση με ένα εκπληκτικό τρίμηνο του 2020.

(φωτογραφία pixabay.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News