Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Αντάρτες σκότωσαν 30 αμάχους και δύο στρατιώτες

Κόσμος
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Αντάρτες σκότωσαν 30 αμάχους και δύο στρατιώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντάρτες σκότωσαν 30 αμάχους και δύο στρατιώτες, καθώς πραγματοποίησαν επιθέσεις σε δύο χωριά

Περίπου 30 άμαχοι και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επιθέσεις ένοπλων ομάδων στη βορειοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και του στρατού. Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος αφότου ο πρόεδρος Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά κήρυξε κατάπαυση του πυρός, στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκοτώθηκαν σε δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στα χωριά Καϊτά και Μπαγιενγκού, που απέχουν 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Μπανγκί, και βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, ανέφερε ο αντινομάρχης Εσαϊέ Γκμπανίν. Μια πηγή προσκείμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε στο χάος του εμφυλίου πολέμου μετά το πραξικόπημα του 2013. Τα τελευταία τρία χρόνια η ένταση των μαχών περιορίστηκε, αν και μεγάλα τμήματα της χώρας δεν ελέγχονται από την κεντρική εξουσία.

Ο αντινομάρχης κατηγόρησε για τις επιθέσεις τους αντάρτες της ομάδας 3R (Επιστροφή, Διεκδίκηση, Αποκατάσταση). Η ομάδα αυτή, τα μέλη της οποίας προέρχονται κυρίως από τη φυλή των Φουλάνι, είναι μια από τις ισχυρότερες στη χώρα. Συμμετείχε στον συνασπισμό των ανταρτών που είχε εξαπολύσει πέρσι τον Δεκέμβριο μεγάλη επιχείρηση για την ανατροπή του προέδρου Τουαντερά, ο οποίος διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία. Ο Τουαντερά επανεξελέγη και ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας και της Ρουάντας. Η Μόσχα ανέπτυξε Ρώσους παραστρατιωτικούς («μισθοφόρους» της εταιρείας Βάγκνερ, κατά τον ΟΗΕ) και η Ρουάντα έστειλε άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Με τις ενισχύσεις αυτές, ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι αντάρτες εκδιώχθηκαν στη ζούγκλα, απ’ όπου συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Γκμπανίν, από την Δευτέρα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν φύγει στο γειτονικό Καμερούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News