Κόσμος

Google Doodle: Ποιος ήταν ο Αζέρος πατέρας της «ασαφούς λογικής» Lotfi Zadeh

Σαν σήμερα το 1964, ο Zadeh υπέβαλε την πρωτοποριακή εργασία του για τα «ασαφή σύνολα», εισάγοντας δια της μαθηματικής μελέτης του τον κόσμο στο καινοτόμο μαθηματικό πλαίσιο της «ασαφούς λογικής».

Σημείο αναφοράς της Google για σήμερα ο Αζέρος μηχανικός και μαθηματικός Lotfi Zadeh, με το Doodle της να είναι αφιερωμένο στο έργο του παγκοσμίου φήμης επιστήμονα.

Σαν σήμερα το 1964, ο Zadeh υπέβαλε την πρωτοποριακή εργασία του για τα «ασαφή σύνολα», εισάγοντας δια της μαθηματικής μελέτης του τον κόσμο στο καινοτόμο μαθηματικό πλαίσιο της «ασαφούς λογικής».

Αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του, ο Lotfi Asker Zadeh γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1921 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τότε μέλος της ΕΣΣΔ. Σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην πατρίδα του πατέρα του, το Ιράν.

Μετά το πέρας των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο Zadeh παρακολούθησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στην συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό του στην Ηλεκτρολογία το 1949.

Αργότερα δίδαξε θεωρία συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1959 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, στο οποίο παρέμεινε για όλη τη διάρκεια της καριέρας του, κάνοντας εκεί την πιο διάσημη ανακάλυψή του. Το 1965, αποτελεί έτος αναφοράς στην πορεία του Zadeh, λόγω της δημοσίευσης της εργασίας του για τα «ασαφή σύνολα, η οποία έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί ως παραπομπή σε πάνω από 100.000 επιστημονικές μελέτες.

Η θεωρία που παρουσίασε ο εμβληματικός μαθηματικός, προσέφερε μια εναλλακτική λύση στις άκαμπτες «ασπρόμαυρες» παραμέτρους της παραδοσιακής λογικής και αντ’ αυτού επέτρεψε πιο διφορούμενα ή «ασαφή» όρια που μιμούνται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο. Αυτή η ιδέα έχει εφαρμοστεί από τότε σε μια τεράστια γκάμα τεχνολογικών εφαρμογών, από ένα ιαπωνικό σύστημα μετρό έως τους αλγόριθμους που κρατούν τα αυτοκίνητα ασφαλή στο δρόμο.

Γνωστός ως προσηνής αλλά λαμπρός στοχαστής, ο Zadeh έλαβε αμέτρητες διακρίσεις σε όλη τη σταδιοδρομία του, συμπεριλαμβανομένης της επίτιμης θέσης καθηγητή από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν το 1993.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια