Κόσμος

Σουηδία: Σε 7 ώρες παραιτήθηκε και σε 7 ημέρες επανεκλέχτηκε η γυναίκα πρωθυπουργός

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, παραιτήθηκε επτά ώρες μετά, και ύστερα από επτά ημέρες ανέλαβε ξανά τα ηνία του κράτους

Έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, παραιτήθηκε επτά ώρες μετά, και ύστερα από επτά ημέρες ανέλαβε ξανά τα ηνία του κράτους. Ο λόγος για την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία εξελέγη εκ νέου χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών, πρώτη (ξανά μέσα σε λίγες μέρες) γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, ετοιμάζεται να διαπλεύσει ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα αποτελείται μόνο από το κόμμα της. Υπενθυμίζεται ότι η Άντερσον είχε κερδίσει μια παρόμοια ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, αλλά παραδέχτηκε την ήττα της μερικές ώρες αργότερα, όταν ένας μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό εγκατάλειψε την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 100 έδρες στο Κοινοβούλιο των 349 εδρών και θα εξαρτώνται από αρκετά άλλα κόμματα προκειμένου να εφαρμόσουν πολιτική. Από το 1979, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση με τόσο μικρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο. Περιπλέκοντας την εικόνα, η Άντερσον θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί εν μέρει από τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού “Σουηδοί Δημοκράτες”, τα εκλογικά κέρδη των οποίων την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής στη Σουηδία. Η αδύναμη θέση της οφείλεται σε ένα τελματωμένο Κοινοβούλιο, όπου ούτε η κεντροαριστερά ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία από μόνες τους.

Οι εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν μεγάλες αλλαγές στη συνολική πολιτική ισορροπία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια