Βρετανία: Τέλος της «εποχής Ελισάβετ» για τα Μπαρμπάντος της Καραϊβικής

Κόσμος
Βρετανία: Τέλος της «εποχής Ελισάβετ» για τα Μπαρμπάντος της Καραϊβικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα Μπαρμπάντος, που εγκαταλείπουν τη βασίλισσα της Βρετανίας από αρχηγό κράτους, εκφράζονται φόβοι για ένα «φαινόμενο του ντόμινο» για τη βρετανική μοναρχία

Τα Μπαρμπάντος της Καραϊβικής ετοιμάζονται για μια ιστορική στιγμή. Θα βάλουν σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου, τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας εγκαταλείποντας τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ ΙΙ ως αρχηγό του κράτους και βάζοντας στη θέση της μια γυναίκα πρόεδρο. Η διακοπή των αυτοκρατορικών δεσμών, διάρκειας τεσσάρων αιώνων, γίνεται στην επέτειο της άφιξης των πρώτων αγγλικών πλοίων στα νησιά, και σε μια στιγμή που τα βήματα των Μπαρμπάντος ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Αν και τα Μπαρμπάντος κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966, διατήρησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ ως επίσημη ηγέτιδα της χώρας. Ωστόσο ήρθε η ώρα για τη μεγάλη μετάβαση, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καρόλου, στην τελετή ορκωμοσίας της πρώτης προέδρου της νησιωτικής χώρας, την ημέρα της ανεξαρτησίας της.

Οι συμβολισμοί είναι έντονοι, την ώρα που η συζήτηση για αντίστοιχες κινήσεις έχει ήδη ξεκινήσει σε άλλες πρώην βρετανικές αποικίες που διατηρούν ως αρχηγό κράτους τη βασίλισσα Ελισάβετ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Τζαμάικα, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες που η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας απομακρύνεται από αρχηγός κράτους.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η απόρριψη των τελευταίων υπολειμμάτων ενός αποικιακού συστήματος που κάποτε κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο δε θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία ή τις εμπορικές σχέσεις των Μπαρμπάντος. Ωστόσο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για τη Βρετανία, που χάνει ένα ακόμα από τα υπερπόντια προπύργιά της, έστω και συμβολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Κάρολος προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης και να μιλήσει στα πλήθη στην επίσημη τελετή, σε φόντο έντονων πιέσεων-εκκλήσεων να ζητήσει συγνώμη η βρετανική βασιλική οικογένεια για τον ρόλο των προγόνων της στο δουλεμπόριο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Μπαρμπάντος θεωρούταν το «κόσμημα στο στέμμα» των αποικιών της Βρετανίας και οι φυτείες, που εκτρέφονταν από σκλάβους από τη Δυτική Αφρική, συνεισέφεραν στον πλούτο της Βρετανίας.

Όσο για τον Κάρολο, είναι η δεύτερη φορά που «υπογράφει» μια τέτοια ιστορική στιγμή. Στα 1997, είχε διαβάσει στο Χονγκ Κονγκ ένα μήνυμα της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, παριστάμενος στην τελετή που σφράγισε την επιστροφή αυτής της παλιάς βρετανικής αποικίας στην Κίνα έπειτα από περισσότερο από 150 χρόνια. Και σήμερα, 24 χρόνια μετά, ο 73χρονος Κάρολος δίνει το «παρών» σε μια νέα μεταβίβαση κυριαρχίας.

Ο ίδιος στο λυκόφως της βασιλείας της 95χρονης μητέρας του, Ελισάβετ ΙΙ, κινδυνεύει να κληρονομήσει μια βρετανική μοναρχία με μειωμένη παγκόσμια εμβέλεια, καθώς ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως τα Νησιά Μπαρμπάντος μπορούν να παρασύρουν και άλλα βασίλεια.

Το 1947, πέντε χρόνια πριν η Ελισάβετ ΙΙ γίνει βασίλισσα, το Ηνωμένο Βασίλειο έβλεπε ήδη την Ινδία, «το κόσμημα του στέμματος», να μετατρέπεται σε ανεξάρτητη δημοκρατία. Μετά την ενθρόνισή της, το 1952, πολυάριθμα κινήματα ανεξαρτησίας σάρωσαν τις παλιές βρετανικές αποικίες, οι οποίες διέκοψαν με το Στέμμα δεσμούς που συχνά βασίζονταν σε μια αιματηρή κατάκτηση και το δουλεμπόριο.

Ορισμένες παρέμειναν πιστές στο Στέμμα και μέχρι και σήμερα η βασίλισσα παραμένει επισήμως η αρχηγός κράτους 16 χωρών. Τα Μπαρμπάντος, με τους περίπου 300.000 κατοίκους τους, ακολουθούν τα παραδείγματα των Φίτζι το 1987 και του Μαυρίκιου το 1992, που έγιναν δημοκρατίες έπειτα από χώρες της Καραϊβικής όπως ο Δομίνικος, η Γουιάνα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στα χρόνια του 1970.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News