Κόσμος

Επικεφαλής Moderna – Μετάλλαξη Όμικρον: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα να είναι στο ίδιο επίπεδο που είχαμε με τη Δέλτα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, στους Financial Times

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού όσο ήταν κατά της Δέλτα, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, προκαλώντας συναγερμό στις χρηματαγορές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από ένα δολάριο, το αυστραλιανό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες καθώς τα σχόλια του Στεφάν Μπανσέλ προκάλεσαν φόβους ότι μια ανθεκτικότητα της Όμικρον στα εμβόλια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους νοσούντες και νοσηλείες, παρατείνοντας την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Σε καμία περίπτωση, πιστεύω, (η αποτελεσματικότητα) δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχαμε με την Δέλτα», δήλωσε ο Μπανσέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Financial Times.

"Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική πτώση. Απλώς δεν γνωρίζω πόσο, διότι χρειάζεται να περιμένουμε για τα στοιχεία. Αλλά όλοι οι επιστήμονες στους οποίους έχω μιλήσει είναι κάπως έτσι 'αυτό δεν θα είναι καλό'", σύμφωνα με τον Μπανσέλ.

Η Moderna δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει σχετικά με την συνέντευξη αυτή και σχετικά με το πότε αναμένει να έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι δημιουργεί "πολύ υψηλό" κίνδυνο.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Ο ΠΟΥ και επιστήμονες έχουν ανακοινώσει επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες ως μερικές εβδομάδες για να κατανοηθεί το επίπεδο της σοβαρότητας της νέας παραλλαγής και η εν δυνάμει δυνατότητά της να διαφεύγει της προστασίας που παρέχει η ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια.

«Ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιθανόν ότι θα σας κρατήσει εκτός νοσοκομείου», δήλωσε ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στην Φιλαδέλφεια.

Η αβεβαιότητα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος προκάλεσε συναγερμό παγκοσμίως, με το κλείσιμο συνόρων να ρίχνει τη σκιά του στην οικονομική ανάκαμψη έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Η είδηση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών διεθνώς την Παρασκευή, αλλά αυτή την εβδομάδα αποκαταστάθηκε κάπως η ηρεμία καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν.

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν και πάλι λοκντάουν βοήθησε επίσης στην ανακούφιση των αγορών προτού τα σχόλια του διευθύνοντα συμβούλου της Moderna τρομάξουν τους επενδυτές.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ευρύτερους εμβολιασμούς, ενώ τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών συνέστησαν σε όλους τους άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Η Βρετανία επέκτεινε επίσης το πρόγραμμά της για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίων εν μέσω των φόβων για την Όμικρον.

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία αναφέρθηκε πρώτα στις 24 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική, έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 12 χώρες. Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την παραλλαγή Ομικρον σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα γίνουν γνωστά σε διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι πιστεύει πως η παραλλαγή Ομικρον είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις θα επιβραδύνουν την μετάδοση του ιού.

Υπενθυμίζεται πως χτες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια