Ανυπεράσπιστο μπροστά στις κυβερνοεπιθέσεις το 55% των μεγάλων επιχειρήσεων

Οικονομία
Ανυπεράσπιστο μπροστά στις κυβερνοεπιθέσεις το 55% των μεγάλων επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η αύξηση στις έμμεσες επιθέσεις, όπως δείχνει η έρευνα, με τα κρούσματα παραβιάσεων σε έναν οργανισμό μέσω της αλυσίδας αξίας του, να πολλαπλασιάζονται

Σε δεύτερη μοίρα θέτουν συχνά οι επιχειρήσεις την κυβερνοασφάλεια, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο τη σήμερον, καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί ως προς το πώς να βρίσκουν νέους, καταστροφικότερος τρόπους να επιτεθούν.

Την παρούσα στιγμή, περισσότερες από τις μισές μεγάλες εταιρείες, περίπου το 55%, αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς δεν γίνεται άμεσα ο εντοπισμός των κακόβουλων λογισμικών και εν ταυτώ δεν είναι έγκυρη η αντιμετώπιση τους.

Νέα μελέτη της Accenture, θέλει το 81% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι «το να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποτελεί μια διαρκή μάχη και το κόστος είναι μη βιώσιμο», με το αντίστοιχο ποσοστό της περσινής μελέτης να διαμορφώνεται στο 69%.

Την ίδια ώρα, ενώ το 82% των ερωτηθέντων αύξησε τις δαπάνες στην κυβερνοασφάλεια τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των παραβιάσεων σημείωσε αύξηση κατά 31%, με τον μέσο όρο των επιθέσεων να διαμορφώνεται στις 270 ανά εταιρεία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της παγκόσμιας μελέτης State of Cybersecurity Resilience 2021 της Accenture, στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από 4.700 στελέχη επιχειρήσεων, δόθηκε μια λεπτομερής εικόνα, αναφορικά με την βαρύτητα που δίνουν οι επιχειρήσεις στην κυβερνοασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης πιθανών τέτοιων επιθέσεων.

Οι «Πρωταθλητές του Κυβερνοχώρου»

Συνεχίζεται η αύξηση στις έμμεσες επιθέσεις, όπως δείχνει η έρευνα, με τα κρούσματα παραβιάσεων σε έναν οργανισμό μέσω της αλυσίδας αξίας του, να πολλαπλασιάζονται.

Επί παραδείγματι, παρά το γεγονός ότι 67% των οργανισμών θεωρεί ότι το κυβερνο-οικοσύστημά τους είναι ασφαλές, οι έμμεσες επιθέσεις αντιπροσώπευαν το 61% όλων των επιθέσεων το περασμένο έτος σε σχέση με 44%, που ήταν ένα χρόνο πριν.

Επιπροσθέτως, η έρευνα εντόπισε την ύπαρξη μιας μικρής ομάδας εταιρειών, οι οποίες  διαπρέπουν σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ευθυγραμμίζοντας παράλληλα την επιχειρηματική στρατηγική τους, με στόχο την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και μεγαλύτερης απόδοσης των επενδύσεων τους στην ασφάλεια.

Συγκριτικά με άλλες εταιρίες του χώρου, οι εν λόγω οργανισμοί, «Πρωταθλητές του Κυβερνοχώρου (Cyber Champions)», όπως τους αναφέρει η Accenture, είναι πολύ πιθανότερο να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της κυβερνοασφάλειας και των επιχειρηματικών στόχων.

Επίσης, είναι πιθανότερο οι παραπάνω εταιρίες να έχουν CISOs, που αναφέρονται απευθείας στον CEO και στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και να συμβουλεύονται συχνά τον CEO και τον CFO, καθώς αναπτύσσουν τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας του οργανισμού τους. Στο μεταξύ, οι Cyber Champions προστατεύουν τον οργανισμό τους από απώλεια δεδομένων, ενσωματώνουν την ασφάλεια στις cloud πρωτοβουλίες τους και αξιολογούν την ωριμότητα του προγράμματος κυβερνοασφάλειας τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

“Οι μεγαλύτερες δαπάνες στην κυβερνοασφάλεια χωρίς την απαραίτητη ευθυγράμμιση με τους επιχειρηματικούς στόχους και τμήματα δεν συνεπάγονται μεγαλύτερη ασφάλεια”, αναφέρει η Accenture.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News