Νότια Αφρική - Παραλλαγή Όμικρον: Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν μια θέση σε αεροπλάνο για να φύγουν

Κόσμος
Νότια Αφρική - Παραλλαγή Όμικρον: Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν μια θέση σε αεροπλάνο για να φύγουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν σταματήσουν οι πτήσεις ταξιδιώτες αναζητούν θέση σε αεροπλάνα για να φύγουν εκατοντάδες ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική - Η χθεσινή ανακοίνωση των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή με πολλές μεταλλάξεις προκάλεσε πανικό

Προορισμός: Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη… Ανήσυχοι ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, με την ελπίδα ότι θα βρουν θέση σε μια από τις τελευταίες πτήσεις προς την πατρίδα τους αφού η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους για τη Νότια Αφρική, λόγω της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Η χθεσινή ανακοίνωση των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή με πολλές μεταλλάξεις προκάλεσε πανικό. Μέσα σε λίγες ώρες οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες, η Βρετανία, ανέστειλαν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα παραλλαγή εξετάζεται ακόμη.

Στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών συνέρρεαν πολλοί που αποφάσισαν να διακόψουν τις διακοπές τους ή το σαφάρι που έκαναν. Ο Τόμπι Ριντ, ένας 24χρονος Βρετανός έμπορος, έκανε κάμπινγκ με τη φίλη του στο διάσημο όρος Τέιμπλ, στο Κέιπ Τάουν, όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση. «Γύρω στις 5.30 το πρωί, ξυπνήσαμε για να θαυμάσουμε την ανατολή του ήλιου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγες ώρες αργότερα, περίμεναν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το ζευγάρι κατάφερε να εξασφαλίσει τις δύο τελευταίες θέσεις σε μια πτήση για τη Φραγκφούρτη.

Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και συνέχιζαν να αναζητούν λύσεις, από το να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για ένα εισιτήριο, μέχρι να ακολουθήσουν μια αλλοπρόσαλλη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους. «Θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν νωρίτερα», είπε αγανακτισμένος ο 50χρονος Κρίστιαν Γκουντ ο οποίος μαζί με τον σύζυγό του, τον Ντέιβιντ, θα επιστρέψουν στην Αγγλία μέσω Φραγκφούρτης.

Για καλή τους τύχη πάντως, θα φτάσουν εγκαίρως, πριν τεθεί σε ισχύ, την Κυριακή, ο νέος κανόνας της υποχρεωτικής καραντίνας σε ξενοδοχείο, το οποίο θα έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η καραντίνα είναι υποχρεωτική στη Βρετανία για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα».

«Είναι γελοίο, πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές. Η Νότια Αφρική την εντόπισε όμως πιθανότατα βρίσκεται ήδη παντού στον κόσμο», σχολίασε ο Ντέιβιντ, με τα διαβατήρια στο χέρι.

Μέχρι στιγμής, κρούσματα της Όμικρον έχουν εντοπιστεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

Στον πίνακα αναχωρήσεων, η κόκκινη ένδειξη «ακυρώθηκε» άναψε στις πτήσεις για το Λονδίνο. Για άλλους προορισμούς, επικρατεί ακόμη ασφάλεια. Στο γκισέ της Air France, πολλοί περιμένουν να μάθουν αν θα αναχωρήσει η βραδινή πτήση για το Παρίσι. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γαλλία είχε αναστείλει και αυτή όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.

«Κουραστήκαμε με όλα αυτά», είπε η Ρουθ Μπράουν, μια 25χρονη Βρετανίδα που ζει μόνιμα στη Νότια Αφρική και ήθελε να επιστρέψει για πρώτη φορά στην Αγγλία από το 2019.

Λίγο πιο πέρα, μια ξανθιά γυναίκα κρατά στην αγκαλιά της ένα μικρό παιδί. Η ‘Ελκε Χαν πήγε στη Νότια Αφρική με τον σύντροφό της για να υιοθετήσουν ένα παιδί και να το πάρουν μαζί τους στην Αυστρία. Τα χαρτιά του παιδιού ισχύουν μόνο για ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να τηρηθεί. «Θα πρέπει να πάρουμε άλλη πτήση, δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα», είπε, εμφανώς ανήσυχη, η νέα μητέρα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News