Κορωνοϊός: Η πανδημία «καλπάζει» στην Ευρώπη – Οι χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα

Κόσμος
Κορωνοϊός: Η πανδημία «καλπάζει» στην Ευρώπη – Οι χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «πυρετός» της Covid-19 δε λέει να κοπάσει στην Ευρώπη - Ανησυχία για τα Χριστούγεννα

Απανωτά είναι τα σοκ στην Ευρώπη, καθώς η πανδημία «καλπάζει» και η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, διστάζοντας ωστόσο να μιμηθούν την Αυστρία, την πρώτη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου που επέβαλε εκ νέου καθολικό lockdown και ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών. Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η διαχείριση της πανδημίας είναι από τα πρώτα «αγκάθια» του νέου συνασπισμού «Φωτεινού Σηματοδότηση», που ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση δεν εξετάζει σε αυτό το στάδιο «ούτε lockdown ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας» απέναντι στο πέμπτο κύμα της πανδημίας της Covid-19, που περνάει τώρα η Γαλλία, και το οποίο είναι «αναμφισβήτητα πιο ισχυρό, μεγαλύτερης διάρκειας (...) από εκείνο του περασμένου καλοκαιριού», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση θα είναι διαθέσιμη στο εξής σε όλους τους ενήλικες «πέντε μήνες μετά την τελευταία δόση τους, από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα μελετά το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από «τις αρχές του 2022», όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Η Ιταλία ανακοίνωσε νέους σημαντικούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, που θα έχουν ισχύ από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τσεχίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, δίνοντας εντολή τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ να κλείνουν νωρίς, στις 10 το βράδυ, ένα μέτρο που θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση θα περιορίσει, επίσης, τις συναθροίσεις, καθώς προσπαθεί να μειώσει την ταχεία έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, η οποία θέτει ξανά υπό πίεση τα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής, η πανδημία έχει στοιχίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, τη ζωή σε 1.500.105 ανθρώπους στην περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 52 χώρες και περιοχές από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, από τον πρώτο νεκρό στην ήπειρο τον Φεβρουάριο του 2020. Ο αριθμός των νέων θανάτων αυξάνεται από τα μέσα Ιουλίου κατά 4.210 ανά ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, +1% σε μία εβδομάδα, στην περιοχή, που αποτελεί εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας.

Ο απολογισμός αυτός, που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των νεκρών που έχει καταγραφεί από τις εθνικές υγειονομικές Αρχές, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος των θανάτων που συνδέονται στην πραγματικότητα με τον κορωνοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, λαμβάνοντας υπόψη την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την Covid-19, ο απολογισμός της πανδημίας θα μπορούσε να είναι δύο με τρεις φορές πιο υψηλός από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.

Αυτή τη στιγμή, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ρωσία, που καταγράφει πάνω από το 30% των νέων ημερήσιων θανάτων που ανακοινώνονται στην ήπειρο, με 1.246 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News