Κόσμος

ΟΟΣΑ- Κορωνοϊός: Μεγάλες οι επιπτώσεις της πανδημίας για τα μέλη της ΕΕ

Άνοδος 16% στους θανάτους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, συγκριτικά με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, αναφορικά με τις 33 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η πανδημία έχει μια πλατιά επίπτωση πάνω στις ανθρώπινες κοινωνίες, μιας και πέραν της ανόδου της θνησιμότητας των πολιτών και τις ευθείες απειλές για την υγεία τους, τεράστιο είναι το πανδημικό αποτύπωμα σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τον τρόπο ζωής έως και την εργασία.

Ειδικότερα, η σχετικά μελέτη του ΟΟΣΑ, με τίτλο: «COVID-19 και ευημερία: ζωή στην πανδημία», αναφέρει ότι η πανδημία οδήγησε σε αύξηση 16% του μέσου αριθμού θανάτων στις 33 χώρες – μέλη του, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, συγκριτικά με  την ίδια περίοδο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Άνοδος σημειώνεται επίσης, όπως δείχνει η έρευνα και στα πεδία της ψυχικής επιβάρυνσης, με τα αισθήματα κατάθλιψης και φόβου να αφορούν όλο και περισσότερους πολίτες, μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα μοναξιάς και αποσύνδεσης.

Σχετικά με του εργαζόμενους, τα στοιχεία από την έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το 14% των εργαζόμενων σε 19 ευρωπαϊκές χώρες αισθάνονταν ότι είναι «πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους» σε ένα τρίμηνο, με σχεδόν ένα στους τρεις ανθρώπους σε 25 χώρες – μέλη να σημειώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαφορετική φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση της πανδημικής εμπειρίας, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα, όπως και σε ότι έχει να κάνει με το είδος της δουλειάς των πολιτών, τις αποδοχές τους και τις δεξιότητες τους. Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία σημειώνουν ότι η κρίση όξυνε και, τα υφιστάμενα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πιθανότερο ήταν να χάσουν την δουλειά τους, κατά την περίοδο που εξετάζει η έρευνα, οι εργαζόμενοι από εθνικές μειονότητες, με την ψυχολογική υγεία να επιδεινώνεται σχεδόν σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού το 2020 και τα χάσματα να μεγαλώνουν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα των εκάστοτε πολιτών.

Τις σφοδρότερες επιπτώσεις, σε ψυχολογική διάσταση, βίωσαν οι νεότεροι ενήλικοι, βλέποντας τις κοινωνικές διασυνδέσεις τους να περιορίζονται σημαντικά και την ικανοποίησή τους από τη ζωή το 2020 και το 2021 να σημειώνει πτώση, ως αναφέρει η έρευνα.

Όπως υποστηρίζει η έκθεση, οι κυβερνήσεις, που μετακινούν τις πολιτικές τους με τον καιρό, από την στήριξη στην ενίσχυση της ανάκαμψης, θα πρέπει να επανεστιάσουν τις δράσεις τους στην ευημερία του κόσμου.

Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της εργασιακής και οικονομικής ασφάλειας των νοικοκυριών, ιδιαίτερα όσων επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, στους νέους, στις γυναίκες αλλά και όσους έχουν χαμηλές δεξιότητες. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί, επισημαίνει η έκθεση, στην αντιμετώπιση του βάρους της χαμηλής φυσικής και ψυχολογικής υγείας όπως και σε μία διακυβερνητική προσέγγιση για την αύξηση της ευημερίας των παιδιών και των νέων που είναι στη πιο μειονεκτική θέση.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια