Γερμανία: Κυβέρνηση για «3» - «Φωτεινός Σηματοδότης» ο νέος συνασπισμός

Κόσμος
Γερμανία: Κυβέρνηση για «3» - «Φωτεινός Σηματοδότης» ο νέος συνασπισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρειάστηκαν δύο μήνες για να καταλήξουν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP στον «Φωτεινό Σηματοδότη», τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να καταλήξουν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP στον «Φωτεινό Σηματοδότη», τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς να ορκιστεί νέος καγκελάριος, διαδεχόμενος τη μετά από 16 ολόκληρα χρόνια ως καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσαν οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας-Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας-Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας, και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

Τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα υπουργεία στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δεν ανακοινώθηκαν, αλλά με βάση τις πρώτες πληροφορίες υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, και υπουργοί Οικονομίας-Περιβάλλοντος και Εξωτερικών οι επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ, αντίστοιχα.

Ο συνασπισμός έδωσε και ένα δείγμα των προθέσεών του όσον αφορά κυρίως στην οικονομία. Όπως αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία, «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αποδείξει την ευελιξία του» και βούληση των τριών κομμάτων είναι να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και για βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές, ώστε να ενισχυθεί και η εφαρμογή του», αναφέρουν οι κυβερνητικοί εταίροι και καταλήγουν: «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θέλουμε, με το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, να επιτευχθεί σε όλη την Ευρώπη μια ταχεία και εμπροσθοβαρής ώθηση μετά την κρίση. Αυτό είναι και προς στο θεμελιώδες γερμανικό συμφέρον».

Στο κείμενο υπάρχουν και σαφείς αναφορές στην Τουρκία, με τους κυβερνητικούς εταίρους να περιγράφουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα ως «μαζικά περιορισμένα». «Γι’ αυτό», προστίθεται στο κείμενο, «δε θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δε θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό. Θα δώσουμε πνοή στην ατζέντα διαλόγου Ε.Ε.-Τουρκίας και θα επεκτείνουμε την ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα νεολαίας».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την Τουρκία, η συμφωνία αναφέρεται σε μια «περιοριστική πολιτική» και «πιο δεσμευτικούς κανόνες». Επίσης αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, η Προγραμματική Συμφωνία αναφέρει ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία «δε θα πρέπει να είναι ευάλωτες σε εκβιασμούς», και επισημαίνει: «Θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο άνθρωποι να εργαλειοποιούνται για γεωπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Για αυτό υπερασπιζόμαστε συμφωνίες κράτους δικαίου με τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου».

 (φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News