Αφρική: «Συναγερμός» για την αύξηση της παιδικής κακοποίησης

Κόσμος
Αφρική: «Συναγερμός» για την αύξηση της παιδικής κακοποίησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περίοδο από το 2005 ως το 2020, πάνω από 8.000 παιδιά υπέστησαν σεξουαλική βία, ενώ 4.800 αγόρια και κορίτσια απήχθησαν

Στην περιφέρεια της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής διαπράττονται ολοένα περισσότερες κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, στηλίτευσε χθες Τρίτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Μεταξύ του 2019 και του 2020, ο αριθμός των σοβαρών παραβιάσεων με θύματα παιδιά αυξήθηκε κατά 35%, υπολογίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Κατά την ίδια πηγή, την προηγούμενη δεκαπενταετία τουλάχιστον 42.000 παιδιά στρατολογήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν σαν στρατιώτες από τακτικές δυνάμεις ή ένοπλες οργανώσεις. Πολλά σκοτώθηκαν, υπέστησαν τραυματισμούς ή ακρωτηριασμούς, ενώ τους στερήθηκε κάθε πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα δεδομένα αυτά, που «προκαλούν συναγερμό», είναι ανάμεσα στα χειρότερα σε παγκόσμια κλίμακα και κάθε χρόνο επιδεινώνονται, τόνισε η Κάριν Χάισλερ, αρμόδια για την προστασία των παιδιών στην περιοχή της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής.

Την περίοδο από το 2005 ως το 2020, πάνω από 8.000 παιδιά υπέστησαν σεξουαλική βία, ενώ 4.800 αγόρια και κορίτσια απήχθησαν.

Οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν περιστατικά επαληθευμένα από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αριθμοί ενδέχεται να είναι ακόμη πιο υψηλοί στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την κυρία Χάισλερ.

Στη Δυτική και στην Κεντρική Αφρική δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους αρκετές που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και στην Αλ Κάιντα.

Παραστρατιωτικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών μάχονται για επιρροή ή για τον έλεγχο ορυκτών πόρων.

Συμμορίες κακοποιών λυμαίνονται αρκετές χώρες της περιοχής, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις αρκετών κρατών επίσης ενέχονται σε παραβιάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News