Ευρώπη: Επελαύνει o κορωνοϊός - «Στοπ» των ΗΠΑ για ταξίδια σε Γερμανία και Δανία

Κόσμος
Ευρώπη: Επελαύνει o κορωνοϊός - «Στοπ» των ΗΠΑ για ταξίδια σε Γερμανία και Δανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουάσινγκτον δίνει οδηγία στους πολίτες των ΗΠΑ να «μην ταξιδεύουν» στη Γερμανία και στη Δανία

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, οδηγία προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Γερμανία και στη Δανία, χώρες που πλήττονται από νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το οποίο εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δύο οδηγίες που ανεβάζουν στη βαθμίδα 4, την υψηλότερη, το επίπεδο συναγερμού για αυτές τις δύο χώρες, όπου καταγράφονται «πολύ αυξημένα» κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταγράφηκε ενώ η Γηραιά Ήπειρος δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το νέο κύμα της πανδημίας, εν μέσω διαδηλώσεων, ενίοτε βίαιων, ειδικά στην Ολλανδία, εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τεκμηριώνοντας την απόφαση, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξήγησαν ότι «ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες» μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν εξαιτίας της διασποράς παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν, η χώρα του οποίου κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ρεκόρ 65.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μέσα σε μια ημέρα, προειδοποίησε πως «ο καθένας μας είτε θα εμβολιαστεί, είτε θα νοσήσει και θα αναρρώσει, είτε θα πεθάνει» εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ως το τέλος του χειμώνα.

Στη Γερμανία το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμη κάτω από το 70%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχει φθάσει το 75%.

Για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα, η γειτονική Αυστρία, παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, επέβαλε περιορισμούς στον πληθυσμό της ως τουλάχιστον τη 13η Δεκεμβρίου.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε αυξήσει τον Αύγουστο στη βαθμίδα 4 το επίπεδο συναγερμού για τη Γαλλία –έκτοτε το αναθεώρησε στη βαθμίδα 3– και κατόπιν για την Ελβετία, εξαιτίας του υγειονομικού κινδύνου, μπροστά στην επιδημιολογική κατάσταση.

Στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ήδη κι άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Πριν από την πανδημία, οι ταξιδιωτικές οδηγίες της αμερικανικής διπλωματίας αφορούσαν κυρίως χώρες σε κρίση ή εμπόλεμες ζώνες, όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

Από Βιέννη – Βερολίνο: Προσεχώς… «κλειστόν»

Άδειοι οι δρόμοι χθες στη Βιέννη, καθώς η Αυστρία μπήκε σε ένα ακόμα λοκντάουν σε μια προσπάθεια να δαμαστεί το νέο σφοδρότερο κύμα του κορωνοϊού. Την πρώτη χώρα που επιστρέφει στα... παλιά φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Γερμανία και μάλιστα σύντομα, όπως προϊδεάζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και η νέα μέσα σε λίγες μέρες προειδοποίηση της απερχόμενης καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι τα υφιστάμενα μέτρα στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, «δεν είναι αρκετά».

«Η κατάσταση στη χώρα είναι η χειρότερη από κάθε άλλη φορά», είπε ακόμη η Άγκελα Μέρκελ, ενώ προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία σύντομα θα κατακλυστούν εάν δεν «ανακοπεί» το τέταρτο κύμα του ιού. Ακόμα πιο σοκαριστική ήταν η δήλωση του Γερμανού υπουργού Υγείας, ότι «πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα - αυτό ακούγεται κυνικό - σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός. Αλλά έτσι είναι. Η ανοσία επιτυγχάνεται πάντα, το θέμα είναι αν αυτό συμβαίνει μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης».

Παράλληλα, ο Γενς Σπαν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί, ειδικά με την παραλλαγή “Δέλτα”, είναι τεράστιος. Ο δρόμος όμως μόνο εύκολος που δεν είναι. Το Σάββατο, την ώρα που μερικοί Αυστριακοί έπιναν ένα τελευταίο κρασί και έκαναν τα ψώνια τους, λίγο πριν το νέο καθολικό “λοκντάουν”, περίπου 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τη «δικτατορία», έπειτα από έκκληση του ακροδεξιού κόμματος FPO.

Όμως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τα κρούσματα “καλπάζουν”, μαζί με τα νέα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα επέστρεψε και η οργή των πολιτών. Τα σοβαρότερα επεισόδια ξέσπασαν στην Ολλανδία για τρίτη συνεχή νύχτα την Κυριακή. Διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν ζημιές σε αρκετές πόλεις, ενώ βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί την Παρασκευή στο Ρότερνταμ και το Σάββατο στη Χάγη. Η ολλανδική κυβέρνηση προκάλεσε την οργή των πολιτών επιβάλλοντας εκ νέου μερικό “λοκντάουν” και υιοθετώντας μια σειρά υγειονομικών κανόνων, που πλήττουν κυρίως την εστίαση, η οποία θα πρέπει να κλείνει στις 8 μ.μ. Εξάλλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κάποιους χώρους, προκειμένου να περιορίσει το κύμα των μολύνσεων.

Σχολιάζοντας τις ταραχές που σημειώνονται στην Ολλανδία από την Παρασκευή, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι είναι πράξεις «καθαρής βίας» εκ μέρους «ηλιθίων». Στις Βρυξέλλες, ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή στο περιθώριο διαδήλωσης περίπου 35.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι αντιτίθενται στα νέα μέτρα. Οι Αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι πλέον η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική παντού, ενώ επανέφεραν και την τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κύματος της COVID-19.

Γερμανία: Πάνω από 45.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 309 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 45.326 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.430.911, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 309 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 99.433 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Βρετανία: 45 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 45.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες          

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.917 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 45 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 143.972 ανθρώπους επί συνόλου 9.889.926 μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.024 ασθενείς με την COVID-19.

Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με την επίκληση της προόδου της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 26% του πληθυσμού-στόχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News