Κόσμος

Κομισιόν: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη προσκλήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, ύψους 2 δισ. ευρώ

Στο ύψος των 450 εκατ. Ευρώ θα φτάσουν οι ψηφιακές επενδύσεις που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το πέρας του 2022. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη προσκλήσεων στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», με προϋπολογισμό 7,5 δις. για διάστημα 7 ετών. Περαιτέρω προσκλήσεις θα δημοσιευθούν στις αρχές του 2022. Πρόκειται για  το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε., που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες και θα υλοποιηθεί μέσω πολυετών προγραμμάτων εργασίας.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη προσκλήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, ύψους €2 δισ.

 Οι αρχικές επιχορηγήσεις του προγράμματος αφορούν επενδύσεις άνω των 415 εκατ. Ευρώ ως το τέλος του 2022 σε υποδομές data centers, cloud, edge computing, υποδομές κβαντικής επικοινωνίας και τεχνητή νοημοσύν, σε ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και σε έργα κυβερνοασφάλειας.

 43 εκατ. Ευρώ θα δοθούν για την παροχή στήριξης στην κυβερνοασφάλεια στον τομέα της υγείας, ενώ θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις  για την ανάπτυξη ενός δικτύου εθνικών κέντρων συντονισμού, που θα βοηθήσει τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια.

Η δημιουργία και ανάπτυξη του δικτύου του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφακής Καινοτομίας αποτελεί την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με σκοπό την στήριξη των ιδιωτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δημόσιο τομέα στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Με ορίζοντα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο των πολιτικών της Ε.Ε., ιδίως της βιομηχανικής πολιτικής και της πολιτικής για τις μικρομεσαίες και τις startups, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του δημόσιου.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων απευθύνονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημόσιες διοικήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε., καθώς και σε οντότητες από άλλες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”.

 Πρώτες δράσεις, ύψους €2 δισ.

Τα πρώτα προγράμματα, με χρηματοδότηση 2 δις εκ. ευρώ, έχουν ως στόχο την αγορά ψηφιακών λύσεων προς όφελος πολιτών, δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων. Το κύριο πρόγραμμα εργασίας, ύψους €1,38 δισ., θα εστιάσει στις επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), του cloud και των data centers, των κβαντικών υποδομών, των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα με αυτό το κύριο πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή δημοσίευσε δύο ειδικά προγράμματα εργασίας. Το πρώτο στοχεύει στη χρηματοδότηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με προϋπολογισμό ύψους €269 εκατ. έως το τέλος του 2022.

Το δεύτερο πρόγραμμα επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του δικτύου των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, με προϋπολογισμό ύψους €329 εκατ. έως το τέλος του 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια