Κόσμος

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα- Οι δηλώσεις του Ερντογάν

Σε ιστορικό χαμηλό το τουρκικό νόμισμα, σημειώνοντας χθες νέο αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας στις 11 λίρες ανά δολάριο

Ο πληθωρισμός κοντά στο 20%, η τούρκικη λίρα σε ελεύθερη πτώση και ο λαός της γείτονος σε αναβρασμό. Το θεμέλιο της οικονομικής πολιτικής Ερντογάν, εκείνης που κατά την πρώτη 15ετια της προεδρίας του κατάφερε τον τριπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος των πολιτών, έχει πια υποχωρήσει. Η σταθερότητα της λίρας ήταν το θεμέλιο αυτό, με το τούρκικο νόμισμα να βρίσκεται πια σε ιστορικό χαμηλό και την αναλογία λίρας/ δολαρίου να σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας το 11/1.

Στο 32% οι απώλειες από την αρχή του έτους

Η λίρα έχει καταγράψει την χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, έχοντας απωλέσει πάνω από το 32% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου και πάνω από το 65% την τελευταία τετραετία.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Η κατρακύλα της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών ότι θα συνεχισθεί η νομισματική χαλάρωση εντάθηκε χθες, μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι θα συνεχίσει τη μάχη του κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Η επιμονή του Ερντογάν για τη μείωση των επιτοκίων και οι συχνές αντικαταστάσεις των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, εν μέρει λόγω διαφωνιών για την πολιτική που ακολουθούσαν, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, υπονομεύοντας τη λίρα.

Η Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία θεωρεί προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών,  άρχισε να στέλνει σήματα χαλάρωσης της πολιτικής της τον Σεπτέμβριο, κάτι που έκανε και τον επόμενο μήνα, μειώνοντας το βασικό επιτόκιό της συνολικά κατά 300 μονάδες βάσης στο 16%.

«Ακόμη και η διατήρηση αμετάβλητου του επιτοκίου (ή μία αύξησή του) μπορεί να προσφέρει σύντομη μόνο ανάσα για το νόμισμα καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του προέδρου και αν αυτός αποφασίσει να πορευθεί με άλλον κεντρικό τραπεζίτης», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές.

«Είναι ξεκάθαρο από καθαρά μακροοικονομική πλευρά τι πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση (δηλαδή επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να ενισχυθεί το νόμισμα), αλλά υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το τι ακριβώς θα κάνει», ανέφερε ο ίδιος σε χθεσινό σημείωμά του.

Με πληροφορίες από Reuters

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια