Καναδάς - Πλημμύρες: Ένοχη η κλιματική αλλαγή για τις καταρρακτώδεις βροχές

Κόσμος
Καναδάς - Πλημμύρες: Ένοχη η κλιματική αλλαγή για τις καταρρακτώδεις βροχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτά τα γεγονότα αυξάνονται σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας

Ευθέως ενοχοποιούν την κλιματική αλλαγή για τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας οι καναδικές Αρχές, έχοντας και ένα ακόμα επιχείρημα από τη λίστα των καιρικών ρεκόρ, τις πρωτόγνωρες θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην ίδια περιοχή.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού της Βρετανικής Κολομβίας, Τζον Χόργκαν, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Συσχετίζοντας την τωρινή καταστροφή με τους καύσωνες του θέρους, προειδοποίησε ότι «αυτά τα γεγονότα αυξάνονται σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο».

Η εικόνα που αποκαλύπτεται στην περιοχή είναι αποκαρδιωτική. Τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες, κατεστραμμένες υποδομές και ένας απολογισμός θυμάτων που μετράει τρεις τουλάχιστον νεκρούς, με τις Αρχές να φοβούνται για την τύχη των τεσσάρων ανθρώπων που συνεχίζουν να αγνοούνται. Εξαιτίας της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά να ανακοινώνει την αποστολή του στρατού για να συνδράμει τις τοπικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε μέσα σε 24 ώρες περίπου το 95% των βροχοπτώσεων που συνήθως καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην επαρχία.

Σημειώνεται ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση των αυτοκινητοδρόμων που έχουν κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Παράλληλα οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά βασικών προϊόντων και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα τα ασθενοφόρα. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για 14 ημέρες και μπορεί να παραταθεί.

Στο μεταξύ, απίστευτες εικόνες από τις πληγείσες περιοχές κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως αυτές που δείχνουν, μεταξύ άλλων, έναν άνδρα με τζετ σκι να απεγκλωβίζει κοπάδια από αγελάδες, για να τα σώσει από τις περιοχές που βρέθηκαν κάτω από τα νερά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News