Πετρέλαιο: Τι σηματοδοτεί η πτώση στην τιμή μετά την αποδέσμευση αποθεμάτων από Κίνα

Κόσμος
Πετρέλαιο: Τι σηματοδοτεί η πτώση στην τιμή μετά την αποδέσμευση αποθεμάτων από Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων έξι εβδομάδων κατέγραψε χθες το πετρέλαιο, με το βαρέλι να φτάνει στα 80 δολάρια

Πτωτικές οι τάσεις των τιμών του πετρελαίου για δεύτερη συνεχή μέρα, με τις ίδιες να σημειώνουν χθες την χαμηλότερη τιμή τους εδώ και έξι εβδομάδες. Το παραπάνω αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι η Κίνα, ανακοίνωσε την εκκίνηση εργασιών προς αποδέσμευση αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά της.

Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησε 0,6% κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι, ενώ προηγουμένως σημείωσε απώλειες έως και 1,6%, με την τιμή του μπρεντ να σημειώνει οριακή πτώση και τιμή περί τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η προοπτική συνεργασίας ΗΠΑ - Κίνας

Η κινεζική κίνηση, που ακολουθεί αντίστοιχη των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές του κόσμου φαίνεται να θέλουν να συνεργασθούν, με στόχο την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Των παραπάνω είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και ο ενεργειακός εφοδιασμός.

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα του πληθωρισμού αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές του. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ανέφερε προχθές ότι, η σημερινή υπερβάλλουσα ζήτηση στην αγορά αρχίζει εν μέρει να μειώνεται καθώς αυξάνεται η παγκόσμια παραγωγή και ο όγκος του αργού που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Φαίνεται ότι η αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα θα γίνει σύντομα. Το ερώτημα είναι μόνο πότε θα συμβεί και πόσο αργό θα αποδεσμεύσουν», ανέφερε σε δηλώσεις του αναλυτής για τα εμπορεύματα της UBS Group.

Η Κίνα προσέφυγε και νωρίτερα φέτος στα εθνικά αποθέματά αργού πετρελαίου που διαθέτει, σε μία προσπάθεια της να μειώσει τις τιμές, προχωρώντας παράλληλα σε μία ιδιωτική πώληση από τα εν λόγω αποθέματα. Σήμερα, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας για τα αποθέματα σημείωσε ότι περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον όγκο και την ημερομηνία της πώλησης θα δοθούν στο αμέσως επόμενος διάστημα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News