Καναδάς: Πλημμύρες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Κόσμος
Καναδάς: Πλημμύρες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοφανές σε ποσότητα νερό μέσα σε λίγες ώρες προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Βρετανική Κολομβία

Σκηνικό καταστροφής έχει προκαλέσει η φύση στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, με τους ουρανούς που έχουν ανοίξει εδώ και δύο μέρες να έχουν ρίξει νερό-ρεκόρ, που άφησε με ανοικτό το στόμα ακόμα και τους επιστήμονες. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά, σε κάποιες περιοχές καταγράφηκε σχεδόν το 95% της μηνιαίας βροχόπτωσης μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ως αργά χθες επισήμως αναφερόταν ένας νεκρός, μία γυναίκα το αυτοκίνητο της οποίας ήταν μεταξύ εκείνων που καταπλακώθηκαν από τα βράχια σε μια από τις πολλές κατολισθήσεις σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Λίλουετ. Ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί ούτε ο συνολικός αριθμός των ατόμων, αλλά ούτε και των οχημάτων που αγνοούνταν, γεγονός που αιτιολογεί τους φόβους των Αρχών ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Την περασμένη Δευτέρα περίπου 7.000 κάτοικοι της πόλης Μέριτ, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά παρέμεναν ως αργά χθες χωρίς ρεύμα σε Καναδά και ΗΠΑ. Πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων, ενώ σταμάτησαν όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς το λιμάνι του Βανκούβερ.

Στη λίστα των ρεκόρ αυτής της κακοκαιρίας προστίθεται ένα ακόμη εντυπωσιακό: Η πόλη Άμποτσφορντ στη Βρετανική Κολομβία κατέγραψε ρεκόρ βροχόπτωσης τρεις μέρες μετά που η ίδια πόλη έσπασε το ρεκόρ ξηρασίας. Επίσης στην πόλη Χόουπ, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Βανκούβερ, έπεσαν 174 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 24 ωρών την Κυριακή και 250 χιλιοστά σε διάστημα 48 ωρών, κάτι που σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές «δεν έχει καταγραφεί ξανά από τον μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής».

Όσο για την αιτία της ακραιότητας των καιρικών φαινομένων, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπουργού Δημόσιας Τάξης της Βρετανικής Κολομβίας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα φαινόμενα αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή - είναι πρωτόγνωρα για τη φύση». Και αυτό λίγους μόλις μήνες από τις μεγάλες, πρωτόγνωρες πυρκαγιές που έπληξαν την επαρχία.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News