Τουρκία: Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα - Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Κόσμος
Τουρκία: Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα - Τι δήλωσε ο Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ισοτιμία της λίρας στις 10,565 λίρες ανά δολάριο, αγωνία στον τούρκικο λαό παρά τις διαβεβαιώσεις του Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Η λίρα υποχώρησε 1,5% στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 10,565 λιρών ανά δολάριο, αυξάνοντας τις μεγάλες απώλειες που είχε μετά την πρόωρη και επικίνδυνη, σύμφωνα με τους αναλυτές, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα άρει το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύουν, να κάνουν προσλήψεις και να αυξάνουν τις εξαγωγές τους.

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή. «Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να μειώσει ξανά τα επιτόκια, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Φεύγοντας από την Αγκυρα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι.

Οι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και η τουρκική λίρα έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές. Για τους επενδυτές, ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται από καιρό εχθρός των επιτοκίων, επηρεάζει τη νομισματική πολιτική με τις συχνές εκκλήσεις του για στήριξη και τις γρήγορες αλλαγές των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

H κεντρική τράπεζα, η οποία θεωρεί προσωρινές τις πιέσεις στις τιμές, πήγε αντίθετα στις προσδοκίες της αγοράς και μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σχεδόν στο 20%, προσφέροντας τη στήριξη που ζητούσε από καιρό ο Ερντογάν.

Αναμένεται δε να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 15% αύριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η υποτίμηση της λίρας αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών και παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους χρεοκοπίας εταιρειών που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα. Η υποτίμηση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχει εν τω μεταξύ διαβρώσει τα εισοδήματα των Τούρκων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News