Ρωσία: Καμία πολιτική ανάμιξη στην αναστολή άδειας του Nord-Stream 2

Κόσμος
Ρωσία: Καμία πολιτική ανάμιξη στην αναστολή άδειας του Nord-Stream 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό για όλους έργο», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ

Η απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για την αναστολή έκδοσης της άδειας λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 δεν είναι πολιτικοποιημένη, είναι πεπεισμένο το Κρεμλίνο.

«Απολύτως όχι. Στην εν λόγω περίπτωση πράγματι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, κανόνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επ’ αυτού. Και η διαχειρίστρια εταιρεία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό για όλους έργο», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

« Η πιστοποίηση του Nord Stream-2 είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία και αυτό ήταν αντιληπτό ευθύς εξ αρχής. Η διαχειρίστρια εταιρεία εκπληρώνει όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής. Χθες είδαμε την αρκετά άμεση αντίδραση της (διαχειρίστριας) εταιρείας (του αγωγού) «Nord Stream-2». Θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία ώστε να τηρηθούν όλες οι απαιτήσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η υλοποίηση του έργου Nord Stream-2 δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο. «Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, είναι παρόλα αυτά δύο διαδικασίες, παρότι συντελούνται στον ίδιο τομέα αλλά δεν είναι αλληλοσυνδεόμενες», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 είναι «καθαρά ρυθμιστικό» ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση ασφαλείας του έργου.

Προηγουμένως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είχε αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας έγκρισης, ζητώντας την οργάνωση της εταιρίας εκμετάλλευσης κατά τρόπο σύμφωνο με τη γερμανική νομοθεσία. Χωρίς πιστοποίηση από την Υπηρεσία, δεν επιτρέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στη γερμανική εσωτερική αγορά μέσω του αγωγού της Βαλτικής, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέφερε ακόμη ότι η διαχειρίστρια εταιρεία ελβετική Nord Stream 2 AG αποφάσισε να δημιουργήσει θυγατρική εταιρία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη γερμανική νομοθεσία μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού. Η εταιρία αυτή θα γίνει ιδιοκτήτης του γερμανικού τμήματος του έργου και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του και η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά βασικών περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία θα μπορούσε να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία λήγει τον Ιανουάριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News