Κόσμος

Λευκορωσία: Για τρεις ημέρες κλειστός ο πετρελαϊκός αγωγός προς ΕΕ

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Transneft ανακοίνωσε οτι για τις επόμενες 3 ημέρες ξεκινούν μη προγραμματισμένες επισκευές στον αγωγό που περνά από τη Λευκορωσία

Η Λευκορώσικη πλευρά γνωστοποίησε σήμερα το προσωρινό κλείσιμο τμημάτων του αγωγού «Φιλία», ο οποίος περνάει μέσω της χώρας. Ο παραπάνω αγωγός αποτελεί μια από τις βασικές ενεργειακές αρτηρίες της ΕΕ, τροφοδοτώντας πολλά κράτη μέλη της με ρώσικο πετρέλαιο. Όποια κι αν είναι η πραγματική αιτία του «στριψίματος της κάνουλας», δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την σχετική ανακοίνωση με καχυποψία, θεωρώντας πως η Λευκορωσία κλιμακώνει επικίνδυνα τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την ΕΕ.

Με σημερινή του ανακοίνωση, ο ρώσικος κολοσσός εξαγωγής ενέργειας Transneft, γνωστοποίησε ότι για τις επόμενες 3 ημέρες ξεκινούν μη προγραμματισμένες επισκευές, με τον φορέα εκμετάλλευσης της Λευκορωσίας. Παρά τις εργασίες επισκευών, οι Αρχές εκτιμούν ότι οι μηνιαίες εξαγωγές και οι παραδόσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Transneft, Igor Demin, ανέφερε:  

«Ξεκίνησαν μη προγραμματισμένες επισκευές σε ένα τμήμα του πετρελαιαγωγού Druzhba, περιορίζοντας τη ροή προς την Πολωνία για περίπου τρεις ημέρες, ενώ ο προγραμματισμένος στόχος του μήνα δεν αναθεωρείται».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε κρατήσει αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφορικά με μια πιθανή διακοπή της ροής πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με την ρώσικη πλευρά να σημειώνει σε όλους τους τόνου, ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος δεν είχε λάβει τη σύμφωνη γνώμη της για τις δηλώσεις αυτές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Λευκορωσικών και Ρωσικών Αρχών ότι οι εξαγωγές και παραδόσεις πετρελαίου, προς την ΕΕ δεν θα μειωθούν, με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι αναλυτές την αγορά ενέργειας, μιας και δεν αποκλείεται η περαιτέρω άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια