Χάπι Pfizer: Συμφωνία για παραγωγή γενόσημου κατά του κορωνοϊού σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες

Κόσμος
Χάπι Pfizer: Συμφωνία για παραγωγή γενόσημου κατά του κορωνοϊού σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Pfizer θα χορηγήσει άδεια χωρίς δικαιώματα για το χάπι της κατά της νόσου Covid-19

Την συγκατάθεσή της στην φθηνή παρασκευή και πώληση του χαπιού της κατά της νόσου Covid, γνωστοποίησε η Pfizer, βοηθώντας έτσι τις φτωχές χώρες να το προμηθευτούν.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία που επεκτείνει την πρόσβαση στη θεραπεία κατά της Covid-19. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», η Pfizer ανακοίνωσε μία συμφωνία που επιτρέπει την πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά του κορωνοιού να παρασκευάζεται και να πωλείται φθηνότερα σε 95 φτωχότερες χώρες του πλανήτη όπου κατοικεί πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκεται για μία συμφωνία  αντίστοιχη με εκείνη που διαπραγματεύτηκε η εταιρεία Merck τον περασμένο μήνα.

Αμφότερες συμφωνίες μπορούν να επεκτείνουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παρασκευή δύο απλών αντι-ιικών χαπιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας αποτρέποντας σοβαρές ασθένειες ως επιπλοκές του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Pfizer θα χορηγήσει άδεια χωρίς δικαιώματα για το χάπι κατά του κορωνοιού που έχει παρασκευάσει στη « Medicines Patent Pool», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους παρασκευαστές να συνάψουν μια δεύτερη αδειοδότηση σε ότι αφορά την χορήγηση του σκευάσματος. 

Ο οργανισμός θα λάβει τη φόρμουλα της Pfizer για το φάρμακο και θα μπορούν να το πουλήσουν  σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το φάρμακο σε αυτά τα μέρη.

Ο οργανισμός κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με τη Merck για το αντιιικό χάπι της, το molnupiravir, που θα παρασκευαστεί και θα πωληθεί φθηνά σε 105 φτωχότερες χώρες.

Ο λόγος που αποκλείονται κάποιες χώρες

Όπως η συμφωνία Merck, έτσι και αυτή της Pfizer αποκλείει ορισμένες φτωχότερες χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό.

Η Βραζιλία, η Κούβα, το Ιράκ, η Λιβύη και η Τζαμάικα, θα πρέπει να προμηθευτούν χάπια κατά του κορωνοιού απευθείας από την Pfizer, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές που θα χρεώσουν οι παρασκευάστριες γενόσημων φαρμάκων και γι΄αυτές τις χώρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών.

Η Κίνα και η Ρωσία - χώρες που φιλοξενούν συνολικά 1,5 δισ. ανθρώπους - εξαιρούνται και από τις δύο συμφωνίες, όπως και η Βραζιλία.

Η Pfizer  έχει προωθήσει στην αγορά πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, αλλά μόνο περίπου 167 εκατομμύρια από αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες που φιλοξενούν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Επιπλέον, δεν έχει χορηγήσει την άδεια σε μία εταιρεία για την παρασκευή του εμβολίου της κατά της νόσου Covid, το οποίο μπορεί φέτος να αποφέρει έσοδα ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το χάπι της Pfizer κατά της Covid θα πωλείται σε πλούσιες χώρες με την επωνυμία Paxlovid.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News