Πορτογαλία: Πρόστιμο σε εταιρείες που ενοχλούν υπαλλήλους εκτός ωραρίου

Κόσμος
Πορτογαλία: Πρόστιμο σε εταιρείες που ενοχλούν υπαλλήλους εκτός ωραρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα νομοθεσία που ρυθμίζει την εξ' αποστάσεως εργασία προστατεύει το δικαίωμα στην ανάπαυση

Σύμφωνα με το νόμο που εγκρίθηκε αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία, κατοχυρώνεται το απόλυτο δικαίωμα στην ανάπαυση για την εξ αποστάσεως εργασία, απαγορεύοντας την ενόχληση των εργαζομένων εκτός ωραρίου είτε με τηλεφωνήματα είτε με ηλεκτρονικά μηνύματα από τους εργοδότες ή προϊσταμένους τους σχετικά με την εργασία τους.

Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο προβλέπει πρόστιμα για τους εργοδότες που ενοχλούν ακόμη και με γραπτό μήνυμα στο κινητό, πόσο μάλλον με email η τηλεφώνημα τους υπαλλήλους τους πέρα από τις ώρες εργασίας τους.

Ο νόμος που έφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας χαρακτηρίστηκε από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης «μια από τις πλέον τολμηρές προσπάθειες στον κόσμο» για τη ρύθμιση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Το κείμενο του νόμου μάλιστα περιλαμβάνει τη θέση ότι «ο εργοδότης οφείλει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου». Εξαίρεση βεβαίως αποτελούν απολύτως έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης.

Σύμφωνα με τους κανόνες, προβλέπεται ακόμη ότι οι εργοδότες οφείλουν να αποζημιώνουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους για τη συνεπαγόμενη αύξηση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, όπως του ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς και λογαριασμούς ίντερνετ.

Παράλληλα, οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν συνάντηση με τον προϊστάμενό τους προκειμένου να αποφεύγεται η απομόνωσή τους.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη ότι οι υπάλληλοι με τέκνα έως οκτώ ετών θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται από μακριά χωρίς την εξασφάλιση έγκρισης από τον προϊστάμενο ή εργοδότη τους.

Η νέα νομοθεσία αφορά στις εταιρίες με πάνω από 10 υπαλλήλους, και οι εργοδότες αντιμετωπίζουν πρόστιμα για όποια παραβίασή της συνιστά σοβαρό παράπτωμα.

«Η τηλεργασία έχει σπουδαία πλεονεκτήματα εφόσον έχουμε υπό έλεγχο τα μειονεκτήματα», δήλωσε η υπουργός εργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ασφάλισης Άνα Μέντες Γκοντίνιο πριν μερικές ημέρες. «Η πανδημία έχει αυξήσει την ανάγκη για ρύθμιση ό,τι έπρεπε ήδη να είχε ρυθμιστεί», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο αφορά και τους ψηφιακούς νομάδες, στους οποίους θέλει να ανοικτεί η Πορτογαλία.  Τα νησιά Μαδέρα δημιούργησαν ένα «χωριό digital nomads» όπου προσφέρονται δωρεάν ίντερνετ και χώροι εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Χαμηλά η Ελλάδα στην προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News