Ουκρανία - Κορωνοϊός: Διπλασιασμός στις αποτεφρώσεις νεκρών λόγω του σφοδρού νέου κύματος

Κόσμος
Ουκρανία - Κορωνοϊός: Διπλασιασμός στις αποτεφρώσεις νεκρών λόγω του σφοδρού νέου κύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το καλοκαίρι, είχαμε περίπου 60 αποτεφρώσεις κατά μέσο όρο (ανά ημέρα). Σήμερα, έχουμε 100 με 120», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αποτεφρωτηρίου, Αντρέι Γιαστσένκο.

Οι αποτεφρώσεις νεκρών στο Κίεβο έχουν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα του κύματος του νέου κορονοϊού που πλήττει την Ουκρανία, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της χώρας παραμένει πολύ χαμηλό, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το μοναδικό αποτεφρωτήριο της πρωτεύουσας.

«Το καλοκαίρι, είχαμε περίπου 60 αποτεφρώσεις κατά μέσο όρο (ανά ημέρα). Σήμερα, έχουμε 100 με 120», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αποτεφρωτηρίου, Αντρέι Γιαστσένκο.

Τον Οκτώβριο, έγιναν περισσότερες από 2.800 αποτεφρώσεις, συμπεριλαμβανομένων 600 ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19, είπε, έναντι 1.400 τον Αύγουστο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν σήμερα δύο νεκρικές πομπές μπροστά από το αποτεφρωτήριο του Κιέβου, ένα επιβλητικό τσιμεντένιο κτίριο που βρίσκεται στο ιστορικό νεκροταφείο στην συνοικία Μπαϊκόβε, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια κάθε αποτέφρωσης, από το κτίριο έβγαινε πυκνός γκρίζος καπνός που κάλυπτε μέρος του νεκροταφείου.

Με μάσκες στο πρόσωπο, συγγενικά πρόσωπα των θανόντων μοίραζαν κεριά μπροστά από το κτίριο, ενώ λευκά βαν κουβαλούσαν νέα φέρετρα, τα οποία μεταφέρονταν γρήγορα μέσα στο κτίριο.

Λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, οι θρησκευτικές λειτουργίες και οι τελετές με ανοιχτά φέρετρα μέσα στο αποτεφρωτήριο απαγορεύονται για τα άτομα που έχουν πεθάνει από Covid-19, εξήγησε ο Γιαστσένκο.

Ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού θανάτων, το αποτεφρωτήριο παραμένει ανοιχτό περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μερικές φορές μέχρι τα μεσάνυχτα, πρόσθεσε.

Με 442 θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό να καταγράφονται σε 24 ώρες, η Ουκρανία με ένα αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους ημερήσιους θανάτους λόγω του ιού, πίσω από τη Ρωσία (1.211).

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, που επιδεινώνεται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στα εμβόλια.

Ο εμβολιασμός επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο υπό την πίεση των αρχών που έθεσαν περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόλις το 28% των Ουκρανών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι όλοι οι Ουκρανοί που εμβολιάζονται κατά της Covid-19 θα λάβουν 1.000 χρίβνια (38 δολάρια).

Συνολικά, η χώρα των σχεδόν 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 3,2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 77.000 θανάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News