COP26: Τα 197 μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν για το κλίμα

Κόσμος
COP26: Τα 197 μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν για το κλίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική συμφωνία στην Γλασκόβη με τα Ηνωμένα Έθνη να συμφωνούν στην επίσπευση της μάχης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Συμφωνία επετεύχθη κατά διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), με την επιτάχυνση των διαδικασιών προς αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη να γίνεται καθολικά δεκτή.

Το τελικό κείμενο της πρότασης ορίστηκε από τις χώρες που φιλοξένησε η Βρετανία στη διάσκεψη COP26, ενώ προϋπόθεση ήταν η έγκριση του από τις περίπου 200 χώρες που εκπροσωπούνταν στην διάσκεψη και οι οποίες, ανέλυσαν σήμερα τις λεπτομέρειές του.

Η Διάσκεψη, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί χθες Παρασκευή, πράγμα που δεν συνέβη, κυρίως λόγω των σοβαρών ενστάσεων που εξέφραζε ομάδα χωρών, σχετικά με την διατύπωση του τελικού κειμένου που περιγράφει την σταδιακή εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα.

Παρά τις αλλαγές που έγιναν, η πρόταση διατήρησε την βασική της προϋπόθεση για τις χώρες, σχετικά με την κατάρτιση πιο αυστηρών δεσμεύσεων για το κλίμα, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, από την επόμενη χρονιά ακόμη.

Το παρασκήνιο της Συμφωνίας

Σκληρές διαπραγματεύσεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την συμφωνία, έλαβαν χώρα κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην Γλασκόβη, με τους Βρετανούς οικοδεσπότες να πιέζουν για μια συμφωνία. Η «Συμφωνία της Γλασκόβης» που εν τέλει αποφασίστηκε είναι ιστορική για το μέλλον του πλανήτη, καθώς ήδη από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει η λήψη μέτρων προς περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.

Μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών υπήρξαν εκδηλώσεις απογοήτευσης, ειδικότερα αναφορικά με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα η Ελβετία, με την εκπρόσωπο της να αναφέρει: «ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν χρειάζεται να μειώσουμε σταδιακά, αλλά να καταργήσουμε σταδιακά τις επιδοτήσεις άνθρακα και ορυκτών καυσίμων».

Παρόλη την αισιοδοξία που γεννάει η συμφωνία, οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τις 2 εβδομάδες της COP26, φαίνεται να μην είναι αρκετές ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τι πρώτες αντιδράσεις των επιστημόνων.

Κοινή δέσμευση από τα μέλη του ΟΗΕ είναι η επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του χρόνου, στην Αίγυπτο αυτή τη φορά, με την φιλοδοξία να παρθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, τα φτωχότερα κράτη έμεινα απογοητευμένα από την συμφωνία, με βρετανικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι τα συμφωνηθέντα δεν κατευνάζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις «απώλειες και τις ζημιές» που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για τα ίδια. Με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν κυρίως τις πιο ευάλωτες χώρες, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με ανάλογες συμφωνίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News