Μεταναστευτική κρίση: Στα ύψη η αγωνία για την Ευρώπη

Κόσμος
Μεταναστευτική κρίση: Στα ύψη η αγωνία για την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχάζει η Ρωσία για στρατιωτικές κινήσεις και ροή φυσικού αερίου

Η ανάμειξη ηγετών από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου σηματοδοτεί μια δραματική στροφή στην πολύμηνη συνοριακή μάχη της Ε.Ε. με το καθεστώς του Μινσκ, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο - όπως καταγγέλλουν οι γειτονικές χώρες - άρχισε να δελεάζει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού, ώστε να έρθουν στη Λευκορωσία και από εκεί να τους κατευθύνει για να περάσουν παράνομα σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Μέρκελ, Πούτιν, Μπάιντεν και οι Θεσμοί της Ε.Ε. έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με απρόβλεπτες διαστάσεις. Καθώς η κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες, διαρκώς επιδεινώνεται, είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται μια ρωσική εμπλοκή. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να παρέμβει για να εκτονωθεί η κατάσταση, ενώ η κρίση έγινε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, ο Λουκασένκο απειλεί την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι μελετά κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το να περιληφθούν σε μαύρη λίστα αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες δε συνεργάζονται για να σταματήσει η μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία και κατόπιν στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ρωσικό «άδειασμα»

Πάντως, χθες η Μόσχα έσπευσε να “αδειάσει” τον Λουκασένκο και να διαβεβαιώσει την Ευρώπη και τις αγορές για τη ροή του φυσικού αερίου.

«Η Ρωσία έχει υπάρξει και θα συνεχίσει να είναι μια χώρα που τιμά κάθε της υποχρέωση ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης, όπως και όλες της τις συμβατικές υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι πίσω από την τροφοδοσία αερίου κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και η Ρωσία αυτή την εβδομάδα άρχισε να γεμίζει και πάλι τις ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσης, με τον Πεσκόφ να επαναλαμβάνει τη θέση της Μόσχας, ότι «η αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή και εταίρου υπό τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές της συμβάσεις είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης».

«Μη φοβού»

Παράλληλα, η Μόσχα έσπευσε να καθησυχάσει τη Δύση σχετικά με τις ανησυχίες για στρατιωτική εμπλοκή που προέκυψαν από το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον εξέφρασε στους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανησυχία της για μια πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αναφέροντας δυνητικά ύποπτες κινήσεις στρατευμάτων στο εσωτερικό της Ρωσίας, ως έναν από τους λόγους της αμερικανικής ανησυχίας.

Το εν λόγω δημοσίευμα απέρριψε η Μόσχα ως εμπρηστικό, κατηγορώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προβαίνουν σε μια σειρά επιθετικών κινήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Παρόμοιοι τίτλοι δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να τροφοδοτούν μια κενού περιεχομένου και αβάσιμη κλιμάκωση της έντασης. Η Ρωσία δεν αποτελεί για κανέναν απειλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εγκλωβισμένοι μετανάστες - Ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη

Εκτός όμως του πολιτικού θρίλερ, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ανθρωπιστική τραγωδία, καθώς οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα έχουν να αντιμετωπίσουν και το κρύο. Χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την υγειονομική κατάσταση των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Λευκορωσίας, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Ευρώπη.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης «καλεί όλες τις χώρες να προστατεύσουν την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας, πολλοί από τους οποίους χρήζουν ιατρικής βοήθειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ καλεί «να προστατευθεί και να απολιτικοποιηθεί» η κατάσταση της υγείας χιλιάδων μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί υπό δύσκολες συνθήκες, κυρίως στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Σύμφωνα με μία από τις τεχνικές αποστολές του στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, το 60% των μεταναστών χρειάζονται «με τη μία ή την άλλη μορφή» ιατρική φροντίδα. Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι τροφοδοτεί την κρίση, παρέχοντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις, προκειμένου να εκδικηθεί τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς της Λευκορωσίας πέρυσι, μετά τη στυγνή καταστολή των αντιπολιτευόμενων.

Χθες πάντως, εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας γνωστοποίησε ότι η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines δεσμεύτηκε να μη μεταφέρει σε πτήσεις της προς την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, υπηκόους του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News