Κόσμος

Lockdown: Επιστροφή του μέτρου στην Ολλανδία - Αναμένεται απόφαση για την Αυστρία

Περίπου το 65% του πληθυσμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχει εμβολιαστεί πλήρως, όμως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, η Ευρώπη κατέγραψε σε μία εβδομάδα αύξηση των κρουσμάτων κατά 7% και των θανάτων κατά 10%.

Η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική ήπειρος όπου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται με συνέπεια ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία να επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν επαρκούν για επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω COVID-19 στην Ευρώπη παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι πέρυσι, ωστόσο σε κάποιες χώρες τα συστήματα υγείας κινδυνεύουν και πάλι να “γονατίσουν”.


Σύμφωνα με δεδομένα του Reuters, στην Ευρώπη αντιστοιχούν πλέον περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου οι μισοί νέοι θάνατοι.

Περίπου το 65% του πληθυσμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, o οποίος περιλαμβάνει την Ε.Ε., την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, έχει εμβολιαστεί πλήρως, όμως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) κατέγραψε σε μία εβδομάδα αύξηση των κρουσμάτων κατά 7% και των θανάτων κατά 10%. Όλες οι άλλες περιοχές ανέφεραν μείωση.

Έκανε την αρχή η Ολλανδία

Την αρχή βάζει η Ολλανδία, η οποία θα επιστρέψει σε μερικό lockdown από σήμερα Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων COVID-19. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ-μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 6 μ.μ. Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μη δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις δε θα επιτρέπονται και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβανομένου του αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.
Επίσης, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι περιμένει το “πράσινο φως” από το κοινοβούλιο αύριο Κυριακή για την επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια