Google Doodle: Ποιος ήταν ο Ολλανδός Johannes Vermeer - Το έργο του σπουδαίου ζωγράφου

Κόσμος
Google Doodle: Ποιος ήταν ο Ολλανδός Johannes Vermeer - Το έργο του σπουδαίου ζωγράφου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Vermeer διακρίθηκε κυρίως ως ζωγράφος ρωπογραφιών, καθημερινών ρεαλιστικών σκηνών και ηθογραφιών, μαζί με τον Rembrandt αποτέλεσε το χαρακτηριστικότερο δείγμα δημιουργού της «Χρυσής εποχής» της ολλανδικής ζωγραφικής

Τριακόσια ογδόντα εννιά χρόνια σήμερα από την γέννηση του εμβληματικού Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer, με την Google να τιμάει την μνήμη του αφιερώνοντας του το σημερινό Doodle, το οποίο απαρτίζεται από τρία έργα του μεγάλου δημιουργού.

Αναφορικά με τα έργα και τις ημέρες του, ο Johannes Vermeer, γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1632 και πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1675. Ο Vermeer έμεινε στην ιστορία των τεχνών ως «μαίτρ» στην απεικόνιση καθημερινών σκηνών από την ζωή της μεσαίας τάξης. Ο Ολλανδός ζωγράφος έζησε και εργάστηκε στην πόλη Ντέλφτ της Νότιας Ολλανδίας και αποτελεί μαζί με τον Rembrandt το χαρακτηριστικότερο δείγμα δημιουργού της «Χρυσής εποχής» της ολλανδικής ζωγραφικής (1584-1702).

Σχετικά με την βιογραφία του ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές, με το σύνολο σχεδόν των πληροφοριών να προέρχεται από νομικά έγγραφα της περιόδου.

Ειδικότερα, στις 20 Απριλίου 1653, παντρεύτηκε την Catharina Bolnes, κόρη εύπορης οικογένειας, αποκτώντας μαζί της συνολικά 14 παιδιά, εκ των οποίων τα 4 πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία.

Σε ότι έχει να κάνει με την καλλιτεχνική δράση του Vermeer, ο ίδιος κατά μέσο όρο ζωγράφιζε δύο πίνακες το χρόνο, όχι τόσο για λόγους εμπορικούς, όσο για λόγους αμιγώς διαπροσωπικούς, καθώς φρόντιζε οι πίνακες του να δημιουργούνται για ανθρώπους που εκτιμούσαν την τέχνη του. Στο παραπάνω σκεπτικό του καλλιτέχνη έγκειται ο περιορισμένος αριθμός έργων που ολοκλήρωσε.

Παρά τον περιορισμένο αριθμό έργων του, ο Johannes Vermeer, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής, ενώ εθεωρείτο ειδικός σε ζητήματα τέχνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καλή του φήμης ήταν η πρόσκληση που δέχθηκε το 1672 από τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο, εκλέκτορα του Βρανδεβούργου, ώστε να ταξιδέψει στην Χάγη και να πιστοποιήσει την γνησιότητα της συλλογής του.

Αν και το καλλιτεχνικό και κοινωνικό εκτόπισμα του Verneer υπήρξε μεγάλο, τα τελευταία χρόνια πριν τον θάνατο του είχε βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, κυρίως λόγω του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Ολλανδίας και Γαλλίας ήδη από το 1672. Η πολεμική συγκυρία δεν επέτρεπε στον μεγάλο δημιουργό να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του, πράγμα που τον έριξε σε βαθιά κατάθλιψη και εν ταυτώ η σωματική του υγεία σημείωσε μεγάλη επιδείνωση. Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου το 1675, με την ταφή του να γίνεται στον οικογενειακό τάφο, που βρίσκεται στην Παλαιά Εκκλησία του Ντέλφτ.

Συνοψίζοντας, ο Vermeer διακρίθηκε κυρίως ως ζωγράφος ρωπογραφιών, καθημερινών ρεαλιστικών σκηνών και ηθογραφιών. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι πίνακες του προσαρμόζονται στην κυρίαρχη τάση της ολλανδικής ηθογραφικής ζωγραφικής, κατά την οποία έπρεπε να γίνεται ευθεία καταδίκη της αμαρτίας, όπως και των ανθρωπίνων παθών, καθώς απώτερη προοπτική της ολλανδικής ηθογραφίας ήταν η διαπαιδαγώγηση του κοινού και η ανάδειξη της ενάρετης ζωής.

Παρά την αναγνώριση που έχαιρε εν ζωή, ο Vermeer με τους αιώνες ξεχάστηκε, ειδικότερα κατά τον 18ο αιώνα. Οι καλλιτεχνικοί κύκλοι επανασυστήθηκαν με το έργο του σπουδαίου Ολλανδού κατά την εμφάνιση του κινήματος του ιμπρεσιονισμού, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News