Λα Πάλμα: Οι καταρράκτες λάβας του ηφαιστείου φτάνουν στον Ατλαντικό

Κόσμος
Λα Πάλμα: Οι καταρράκτες λάβας του ηφαιστείου φτάνουν στον Ατλαντικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ποτάμια λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα που κυλούν στη θάλασσα επεκτείνουν το υπάρχον από προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστειογενές πέτρωμα

Καταρράκτες λάβας που καταλήγουν στον Ατλαντικό Ωκεανό από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα των Καναρίων νησιών και στήλες καπνού δίνουν το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Τα νέα ποτάμια λάβας που κυλούν στη θάλασσα επεκτείνουν το υπάρχον από προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστειογενές πέτρωμα, ενώ λόγω της επαφής της υπέρθερμης λάβας με την κατά πολύ πιο παγωμένη θάλασσα προκαλούνται τα νέφη λευκού καπνού που υψώνονται στον ουρανό. Παράλληλα, τεράστιοι βράχοι πέφτουν από τον γκρεμό, προκαλώντας έναν κώνο από συντρίμμια που αναδύεται από τη θάλασσα.

Τα ποτάμια λάβας έχουν καταλήξει κοντά σε ένα δημοφιλές για σέρφερ σημείο της παραλίας Λος Γκίρες, γεγονός που κινητοποίησε τις ισπανικές Αρχές. Πάντως, σε αντίθεση με την πρώτη φορά που η λάβα έφτασε στον ωκεανό, αυτή τη φορά οι Αρχές δε συνέστησαν στον κόσμο να μείνει κλεισμένος στα σπίτια του. Και αυτό γιατί στην περιοχή ζουν ελάχιστοι άνθρωποι και οι περισσότερες κατοικίες βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα. Το τοπικό συμβούλιο της Λα Πάλμα, πάντως, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέφερε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή δεν εγείρουν ανησυχία, ενώ και η ποιότητα του αέρα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι, διαπιστώνοντας ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας αλλά και της ποσότητας των ηφαιστειακών υλικών που εκλύονται από τον κρατήρα. Σύμφωνα με τις Αρχές από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και εξερράγη το Κούμπρε Βιέχα, έχουν καταστραφεί πάνω από 2.000 οικοδομήματα, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στις υποδομές.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News