Κόσμος

Ανατ. Μεσόγειος: Επέκταση περιοριστικών μέτρων, για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες γεώτρησης

Τα περιοριστικά μέτρα συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και οντότητες που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο, καθώς και σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ

Μετά την αναθεώρηση του πλαισίου για περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, απόφαση για παράταση του καθεστώτος για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να μπορεί να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέτοια περιοριστικά μέτρα συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και οντότητες που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο, καθώς και σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ για πρόσωπα που είναι εισηγμένα στην λίστα. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται στον κατάλογο.

Επί του παρόντος, δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερντογάν: Θα συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - Θα εξορύξουμε ό,τι υπάρχει

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου πως «και να θέλουν και να μην θέλουν, θα αυξήσουμε τον αριθμό των σεισμογραφικών και των γεωτρύπανων», σε ομιλία του σε εγκαίνια εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, συνέχισε τη προκλητική του στάση λέγοντας πως «οτιδήποτε υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα τα εντοπίσουμε και θα τα εξορύξουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια