Μεταναστευτική κρίση: Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας - Πολωνίας

Κόσμος
Μεταναστευτική κρίση: Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας - Πολωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι τους δελεάζει με την ψευδή υπόσχεση της εισόδου τους στην Ε.Ε.

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, ελπίζοντας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κατηγορεί τον ηγέτη του αυταρχικού καθεστώτος της Λευκορωσίας για μια επιχείρηση «απάνθρωπη και με χαρακτηριστικά γκαγκστερικά».  

Η Κομισιόν κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι δελεάζει τους μετανάστες με την ψευδή υπόσχεση της εισόδου τους στην Ε.Ε., ωστόσο ο ίδιος αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την ενορχήστρωση της κρίσης.

Την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύουν οι περιγραφές μεταναστών για τον τρόπο με τον οποίο οι λευκορωσικές Αρχές τους κατέσχεσαν τα τηλέφωνα και τους σπρώχνουν στον φράχτη των συνόρων. Η κατάσταση στο μεταξύ είναι τραγική στη συνοριακή περιοχή με το κρύο τσουχτερό και τις συνθήκες δύσκολες. Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη “νεκρή ζώνη” παραμένει άγνωστος, με τους συνοριοφύλακες της Λευκορωσίας να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για περίπου 2.000 άτομα και τις πολωνικές Αρχές να ανεβάζουν τον αριθμό στις 4.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες, αλλά υπάρχουν και πολλές γυναίκες και παιδιά, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και ασιατικές χώρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη των γυναικών και των παιδιών στην περιοχή ενώ η θερμοκρασία πέφτει συνεχώς επικίνδυνα, και ζήτησε να τερματιστεί η πρακτική να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά πιόνια ευάλωτοι άνθρωποι. Οι εκτιμήσεις της Ευρώπης, ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται από τον Λουκασένκο ως μοχλός πίεσης για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, δεν είναι αβάσιμες. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι ότι η Λευκορωσία δε θα εμποδίζει πλέον την είσοδο αιτούντων άσυλο - αλλά και ναρκωτικών και πυρηνικών υλικών - στην επικράτεια της Ε.Ε. Έκτοτε, μετανάστες με προέλευση από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που ελπίζουν να λάβουν άσυλο στην Ευρώπη, έχουν επιβιβαστεί σε πτήσεις προς το Μινσκ και δοκιμάζουν την τύχη τους στα ευρωπαϊκά σύνορα. Μάλιστα, η Λευκορωσία τούς παραχωρεί βίζα κατά την άφιξη.

Στις κατηγορίες της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών, ότι το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα, απαντά η Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τις ως «αβάσιμες». Για το θέμα συζήτησαν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και ο Ρώσος ομόλογος και κύριος σύμμαχός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Στην ίδια την Πολωνία, όπου το κυβερνών κόμμα τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση, σχεδόν 12.000 στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στα σύνορα.

Τι δηλώνει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας

«Η Λευκορωσία δεν πρέπει να κάνει λάθη στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα, διότι σε αντίθετη περίπτωση στην κατάσταση αυτή θα εμπλακεί η Ρωσία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό περιοδικό “Εθνική Άμυνα”.

Ο Λουκασένκο υπογραμμίζει ότι η Ρωσία «είναι η μεγαλύτερη πυρηνική υπερδύναμη», και προσθέτει: «Δεν είμαι τρελός. Αντιλαμβάνομαι περίφημα πού μπορεί να οδηγήσει αυτό... Έχουμε επίγνωση, γνωρίζουμε τη θέση μας, αλλά δε θα γονατίσουμε».

«Δε σας διδάσκει τίποτα η ιστορία;», λέει ο Λουκασένκο απευθυνόμενος στη Δύση, προσθέτοντας ότι «το να κάνεις πόλεμο εναντίον των δύστυχων αυτών ανθρώπων (μεταναστών) με άρματα μάχης Leopard είναι ανεπίτρεπτο».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας κάλεσε χθες τον στρατιωτικό ακόλουθο της Πολωνίας σχετικά με τις αβάσιμες, όπως ανακοίνωσε, κατηγορίες για την εμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά τους.

Φώτο Αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News