Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο στους άνω των 65 ετών, θα απενεργοποιείται αν δεν κάνουν τρίτη δόση

Κόσμος
Γαλλία: Το υγειονομικό πάσο στους άνω των 65 ετών, θα απενεργοποιείται αν δεν κάνουν τρίτη δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γαλλία υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει αν δεν κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19

Στη Γαλλία υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει αν δεν κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 “έξι μήνες και πέντε εβδομάδες” μετά τη δεύτερη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

“Στις 15 Δεκεμβρίου το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών που έχουν κάνει δεύτερη δόση εμβολίου πριν περισσότερους από έξι μήνες και 5 εβδομάδες και οι οποίοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα χάνει την ισχύ του”, διευκρίνισε ο Ατάλ μιλώντας στο Franceinfo μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 θα είναι υποχρεωτική από τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών.

Λόγω της αναζωπύρωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού ο Μακρόν αύξησε την πίεση τους ηλικιωμένους προκειμένου να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19, συνδέοντάς τη με τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι απαραίτητο στη Γαλλία προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες.

Το “υγειονομικό πάσο” κατά της covid-19 μπορούν να αποκτήσουν όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι αλλά και στα μέσα μεταφοράς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Το πάσο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους διασκέδασης, άθλησης και πολιτισμού, ενώ από τις 30 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να το διαθέτουν 1,8 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έρχονται σε επαφή με κοινό.

“Η άνοδος κατά 40% σε μία εβδομάδα του ποσοστού επίπτωσης (της επιδημίας) είναι ένα ανησυχητικό σημάδι”, υπογράμμισε χθες ο Μακρόν στη διάρκεια διαγγέλματός του, ενώ ζήτησε από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 να το πράξουν. “Χάρη στην αναμνηστική δόση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε”, τόνισε καθώς μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid-19 μειώνεται έπειτα από μερικούς μήνες.

Ο Ατάλ επιβεβαίωσε ότι όσοι έχουν συννοσυρότητες, που επίσης θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση έπειτα από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, δεν θα δουν το υγειονομικό πάσο τους να ανακαλείται “για νομικούς και τεχνικούς λόγους”.

“Χάρη στον εμβολιασμό έχουμε δημιουργήσει ένα τείχος απέναντι στις σοβαρές μορφές του ιού, το 75% των Γάλλων είναι πλήρως εμβολιασμένο, δεν πρέπει το τείχος αυτό να διαρραγεί”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε χθες ότι έχει λάβει εντολή από τον Μακρόν να ζητήσει από τις περιφέρειες να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους που κάνουν για το υγειονομικό πάσο.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα είναι εκ νέου υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα δημοτικά σχολεία όλης της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News