Κόσμος

Γλασκόβη: Ηχηρό το μήνυμα για την κλιματική Αλλαγή

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Τουβαλού βιντεοσκόπησε την ομιλία του προς τους συνέδρους όρθιος μέσα στη θάλασσα, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι, αν δεν αναστραφεί η πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος στον κεντρικό Ειρηνικό θα καταποντιστεί...

Ηχηρό, για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη της Σκοτίας, υπήρξε το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών ενός κράτους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Τουβαλού επέλεξε να βιντεοσκοπήσει την ομιλία του προς τους συνέδρους όρθιος μέσα στη θάλασσα, με το νερό μέχρι το γόνατο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι, αν δεν αναστραφεί η πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος στον κεντρικό Ειρηνικό θα καταποντιστεί...

Η εικόνα του Σιμόν Κόφε να στέκεται με κοστούμι και γραβάτα μπροστά σε ένα αναλόγιο στημένο μέσα στη θάλασσα έκανε εύλογα τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφιστώντας την προσοχή στον αγώνα που δίνει η χώρα του ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού είναι από τους πρώτους που ζητούν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση των χωρών τους με χαμηλό υψόμετρο.

Ανάμεσά τους και το Τουβαλού, το οποίο βρίσκεται περίπου 2.500 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάης, αποτελείται από εννέα μικρά νησιά και έχει πληθυσμό περίπου 12.000 άτομα, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της συνόδου ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Ιμπραχίμ Μοχάμεντ Σολί, είχε περάσει ένα ανάλογο μήνυμα: «Τα νησιά μας τρώγονται σιγά-σιγά από τη θάλασσα, ένα προς ένα. Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτή την τάση, οι Μαλδίβες θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος του αιώνα».

Από την πλευρά της, η Μία Μότλεϊ, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, είχε δηλώσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου «είναι μια θανατική καταδίκη για τον λαό της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, για τον λαό των Μαλδίβων, για τον λαό της Δομινίκας και των Φίτζι, τον λαό της Κένυας και της Μοζαμβίκης, και ναι, για τον λαό της Σαμόα και των Μπαρμπάντος».

Μπάρακ Ομπάμα: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να συμβάλουμε στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα»

Μόνο η πίεση από τους ψηφοφόρους μπορεί «να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε πιο φιλόδοξα προγράμματα για το κλίμα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ COP26 για το Κλίμα, στη Γλασκόβη.

Ο Ομπάμα ζήτησε πρωτίστως να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τα νησιωτικά κράτη απέναντι στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Είπε ότι οι ιστορίες των κρατών αυτών στις συνομιλίες για το κλίμα του 2015 ήταν καθοριστικές στην τελική συμφωνία του Παρισιού, που δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας «πολύ χαμηλότερα» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Διαμορφώθηκα από την εμπειρία που είχα μεγαλώνοντας στη Χαβάη», δήλωσε ο Ομπάμα, και πρόσθεσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να συμβάλουμε στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα».

Πάντως, οι ηγέτες των νησιωτικών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής της COP26 άσκησαν πίεση στον Ομπάμα σε σχέση με την αποτυχία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να παράσχουν χρηματοδότηση 100 δισεκατομμυρίων ετησίως για την αντιμετώπιση του κλίματος.

Ο Ομπάμα έφτασε τη Δευτέρα για τις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκόβη στην έναρξη της δεύτερης εβδομάδας διαπραγματεύσεων, η οποία θα επικεντρωθεί στις ουσιώδεις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να συμφωνήσουν πάνω από 190 χώρες στην περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο στόχος του Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής είναι να υπογραμμίσει τον δρόμο που διανύθηκε από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία του Παρισιού, πριν από 6 χρόνια, αλλά τόνισε ότι μένει να γίνει πολύ πιο δύσκολο έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια