Google Doodle: Ποια ήταν η Ινδή βιολόγος Kamal Ranadive - Οι έρευνες της κατά του καρκίνου

Κόσμος
Google Doodle: Ποια ήταν η Ινδή βιολόγος Kamal Ranadive - Οι έρευνες της κατά του καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημείο αναφοράς στο επιστημονικό έργο της Kamal Ranadive είναι επίσης η μελέτη του Mycobacterium leprae, βακτήριο γνωστότερο ως «βακτήριο της λέπρας»

Εκατόν τέσσερα χρόνια σήμερα από την γέννηση της Ινδής κυτταρικής βιολόγου Kamal Ranadive, με την Google να τιμάει την μνήμη της, αφιερώνοντας της το σημερινό Google Doodle, το απεικονίζει την σπουδαία επιστήμονα επί το έργον, σε σκίτσο του καλλιτέχνη Ibrahim Rayintakath.

Αναφορικά με τα έργα και της ημέρες της, η Kamal Ranadive έμεινε γνωστή για τις πρωτοποριακές έρευνες της, αναφορικά με τον καρκίνο και την λέπρα, όπως και τις κοινωνικές της ευαισθησίες, με την ίδια να οραματίζεται έναν δικαιότερο κόσμο, θεμέλια του οποίου θα είναι η επιστήμη και η εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα, η Kamal Ranadive, γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα το 1917 στην πόλη της δυτικής Ινδίας, Pune. Εφαλτήριο ώστε να ασχοληθεί η νεαρή Ranadive με τις επιστήμες και την ιατρική ειδικότερα, ήταν η ενθάρρυνση του πατέρα της, με την ίδια να γοητεύεται από την βιολογία, ακολουθώντας εν συνεχεία μια διαπρεπή ακαδημαϊκή καριέρα.  

Το πάθος της Ranadive για την επιστήμη είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση του διδακτορικού της στην κυτταρολογία το 1949, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Indian Cancer Research Center (ICRC). Ακολούθησε μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, με την ίδια την Ranadive εν συνεχεία να επαναπατρίζεται στη Βομβάη και στο ICRC, ιδρύοντας κατά την επιστροφή της το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Με την ιδιότητα της διευθύντρια του ICRC και όντας πια καταξιωμένη στην μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα, η Kamal Ranadive ήταν από τις πρώτες οι οποίες επισήμαναν την σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της κληρονομικότητας, εντοπίζοντας παράλληλα τους δεσμούς μεταξύ ορισμένων ιών και διάφορων τύπων καρκίνου.

Σημείο αναφοράς στο επιστημονικό έργο της Kamal Ranadive είναι επίσης η μελέτη του Mycobacterium leprae, βακτήριο γνωστότερο ως «βακτήριο της λέπρας», με την Ranadive να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου προς ίαση των χανσενικών.

Το 1973, η Ranadive σε συνεργασία με 11 συναδέλφους της, προέβησαν σε μια πράξη βαθύτατου συμβολισμού, ιδρύοντας την Ένωση Γυναικών Επιστημόνων (IWSA), προς υποστήριξη της γυναικείας παρουσίας στον επιστημονικό χώρο.

Συνολικά, η Kamal Ranadive δημοσίευσε πάνω από 200 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες, με κύρια ερευνητικά πεδία τον καρκίνο και την λέπρα.

Το 1982, η ίδια έλαβε το βραβείο Πάνμα Μπουσάν, το οποίο αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη διάκριση στην ιατρική επιστημονική κοινότητα.

Ακόμη και μετά το πέρας της συνταξιοδότησης της, το 1989, η παθιασμένη ερευνήτρια και ακαδημαϊκός δεν σταμάτησε να εργάζεται σκληρά. Με την Ranadive, μέχρι και τον θάνατο της να δουλεύει σε αγροτικές κοινότητες στη Maharastrha, εκπαιδεύοντας παράλληλα τις γυναίκες της περιοχής σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, διαφωτίζοντας ανθρώπους γύρω από την υγεία και την διατροφή μέχρι τα βαθιά της γεράματα.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News