Επτά στα δέκα παιδιά αποκτούν ψηφιακές συσκευές πριν τα εννιά τους χρόνια

Ελλάδα
Επτά στα δέκα παιδιά αποκτούν ψηφιακές συσκευές πριν τα εννιά τους χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα γονείς πιθανώς να αποτελούν αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά τους, όσον αφορά στην ορθή χρήση της τεχνολογίας

Γεγονός είναι ότι τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν τη ψηφιακή συμπεριφορά των γονιών τους. Ειδικότερα, την τρέχουσα περίοδο, με την πανδημία να οδηγεί τον μέσο άνθρωπο σε όλο και πιο στενή επαφή με την τεχνολογία, βλέπουμε κατ’ αντιστοιχία με τους γονείς, τα παιδιά να περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο μεταχειριζόμενα τις νέες τεχνολογίες.  

Ως προέκταση της παραπάνω πραγματικότητας, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το 68%, δηλαδή, 7 στα 10 παιδιά βρίσκονται να ξεκινούν πριν από την ηλικία των εννέα ετών.

Ως αποδεικνύει η έρευνα της Kaspersky, οι γονείς φαίνεται να αντιλαμβάνονται με κάποια σχετικότητα τους κανόνες “ορθής ψηφιακής συμπεριφοράς”, θέτοντας διαφορετικά όρια για τους ίδιους και διαφορετικά για τα παιδιά τους. Επί παραδείγματι, περίπου οι μισοί γονείς, 48%, ανέφεραν ότι περνούν τρεις έως πέντε ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές, με την πλειονότητα τους, 62%, να βρίσκει το παραπάνω χρονικό διάστημα φυσιολογικό.

Αναφορικά με τα παιδιά, σχεδόν τα μισά, 48%, φαίνεται περνούν, τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα, όπως οι γονείς τους. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες, 53%, θα ήθελαν τα παιδιά τους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη χρήση ψηφιακών συσκευών, θεωρώντας ως ιδανικό χρόνο ενασχόλησης τις δύο ώρες.

Συχνό φαινόμενο αποτέλεσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερωτηθέντες γονείς να θεωρούν ότι υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες είναι αποδεκτές για τους ίδιους, αλλά όχι για τα παιδιά τους. Σχετικά, το 37% των ενηλίκων πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό να μοιράζονται φωτογραφίες μελών της οικογένειας στα κοινωνικά δίκτυα, αντιθέτως, λιγότερο από ένας στους τέσσερις, 24%, των γονέων πιστεύει ότι αυτό είναι αποδεκτό για τα παιδιά τους.

Την ίδια στιγμή, δύο στους δέκα, σχεδόν 22% των γονέων, θεωρούν λογικό να μην απαντούν σε κλήσεις και να κλείνουν το τηλέφωνο τους, ώστε να μην μπορεί κανείς να τους βρει. Από την άλλη, μόλις το 10% των γονέων πιστεύει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή για τα παιδιά.

Συνοψίζοντας, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 61% των ενηλίκων παραδέχεται ότι πιθανώς να είναι αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά, αναφορικά με την σχέση τους με την τεχνολογία, καθώς συχνά και οι ίδιοι δεν ακολουθούν τους κανόνες που θέτουν στα παιδιά τους.

Με στόχο να την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτου, η Kaspersky συνιστά στους γονείς:

  • Σερφάρετε μαζί με το παιδί σας στο Διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες. Δείτε πού περνούν τα παιδιά σας την ώρα τους στο διαδίκτυο και αναζητήστε τρόπους προκειμένου να παραμείνουν ασφαλή.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης εφαρμογών γονικού ελέγχου και συζητήστε αυτό το θέμα με το παιδί σας, εξηγώντας πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές και γιατί τις χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.
  • Συμμετέχετε στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών από μικρή ηλικία, ούτως ώστε η συνήθεια αυτή να καταστεί καθιερωμένος κανόνας και έτσι να μπορείτε να τα “καθοδηγήσετε
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News