Γαλλία: Καταδικάστηκε ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

Κόσμος
Γαλλία: Καταδικάστηκε ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 30χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την επίθεση απέναντι σε διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι το 2018

Ένας πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών την Πρωτομαγιά του 2018, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Το σκάνδαλο της Πρωτομαγιάς ήταν ένα πλήγμα στην εικόνα του Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος και πάλι στις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. Το δικαστήριο ανέφερε πως ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη χρήση διπλωματικών διαβατηρίων και παράνομη κατοχή όπλου, ενήργησε με «ένα αίσθημα ατιμωρησίας και παντοδυναμίας», έγραψε στο Twitter δημοσιογράφος του “Franceinfo” που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο ήταν αυστηρότερη της 18μηνης ποινής με αναστολή που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς. Ο Μπεναλά θα εκτίσει τον ένα χρόνο της ποινής του κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό βραχιόλι, όπως ανέφεραν ΜΜΕ, περιλαμβανομένου του BFM TV. Ο Μακρόν και το επιτελείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχαν επικριθεί έντονα το 2018 επειδή δεν απέπεμψαν αμέσως τον Μπεναλά, ο οποίος απολύθηκε όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τι συνέβη έξι εβδομάδες αργότερα. Το βίντεο έδειχνε τον Μπεναλά να χτυπάει με τα χέρια διαδηλωτές στη διάρκεια μιας επιχείρησης ελέγχου του πλήθους από την αστυνομία.

Αν και είχε επιτραπεί η παρουσία του στο σημείο ως παρατηρητή, κατέληξε να λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση, φορώντας ρούχα της αστυνομίας. Είπε πως απλώς ήθελε να βοηθήσει την αστυνομία και πως δεν έκανε τίποτα παράνομα. Αυτό που έγινε ευρέως γνωστό ως “η υπόθεση Μπεναλά” ήγειρε ερωτήματα για το πολύ συγκεντρωτικό στυλ διακυβέρνησης του Μακρόν και τις ευρείες εξουσίες του προέδρου υπό την Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας. Ο Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν επιδίωξε να προστατεύσει τον Μπεναλά.

Είναι άγνωστο ακόμη αν η απόφαση θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στις πιθανότητες επανεκλογής του Μακρόν τον Απρίλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι πιθανόν ο νικητής και η πρώιμη εκστρατεία έχει επικεντρωθεί σε άλλα θέματα, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης και της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπεναλά, 30 ετών, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά διαβατήρια, αλλά πως έκανε λάθος. Το δικαστήριο επέβαλε, επίσης, στον Μπεναλά πρόστιμο 500 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News