Διάσκεψη COP26: Οι νέοι στους δρόμους για το κλίμα

Κόσμος
Διάσκεψη COP26: Οι νέοι στους δρόμους για το κλίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες χθες στη Γλασκόβη και σήμερα στον πλανήτη ζητούν όχι μόνο λόγια, αλλά και δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής

Κατηγορώντας τους ισχυρούς του κόσμου ότι δίνουν κενές υποσχέσεις για την προστασία του πλανήτη και αδρανούν μπροστά στην απορρύθμιση του κλίματος, που απειλεί τη γενιά τους και τις επόμενες γενιές, οι νέοι βγήκαν χθες στους δρόμους της Γλασκόβης, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, για να πιέσουν τις κυβερνήσεις να δράσουν.

 Τον ρυθμό έδωσε η γνωστή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κατήγγειλε στο Twitter για την COP26: «Δεν είναι μια διάσκεψη για το κλίμα. Είναι ένα φεστιβάλ “πράσινου ξεπλύματος” των πλούσιων χωρών. Μια γιορτή δύο εβδομάδων τού μια από τα ίδια και του μπλα-μπλα».

Η παρέμβαση της Τούνμπεργκ έχει ιδιαίτερο βάρος και σε αυτές τις δράσεις αναβιώνοντας την κινητοποίηση που είχε πετύχει προ πανδημίας, με εκατομμύρια νέους σε ολόκληρο τον κόσμο να βγαίνουν στους δρόμους κάθε Παρασκευή ζητώντας δράσεις για το κλίμα. Στη Γλασκόβη της Σκοτίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα νέες διαδηλώσεις, προκειμένου οι νέοι να υψώσουν τη φωνή τους για την κλιματική αλλαγή, αντιμέτωποι με τις καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας των εκπομπών των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τις οποίες ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πολλοί από τους μικρούς Σκοτσέζους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση δεν πήγαν στα μαθήματά τους χθες, προκειμένου να βγουν στους δρόμους της Γλασκόβης μαζί με νέους από ολόκληρο τον κόσμο με συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» και «Εάν δεν είναι τώρα η ώρα, πότε θα είναι;». Και η Γλασκόβη είναι μόνο η αρχή, καθώς για σήμερα ένας πιο ευρύς συνασπισμός οργανώσεων έχει καλέσει σε συντονισμένες διαδηλώσεις παντού στον κόσμο.

Η υπόσχεση των 100 δισ. που δεν τηρήθηκε

Αλ Γκορ: «Καλές οι δεσμεύσεις, αλλά να μη μείνουν λόγια»

Αυτό που έχουν όλοι στην άκρη του μυαλού τους είναι η αγωνία αν οι διακηρύξεις και οι δεσμεύσεις των χωρών στη COP26 θα μετουσιωθούν σε πράξεις και δε θα μείνουν απλά λόγια. Και αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει μεν επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως, αλλά προειδοποίησε τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα για τις ολέθριες συνέπειες εάν οι χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη, ο Γκορ, ο οποίος μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 για το έργο του που αφορούσε την ενημέρωση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι «έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να επιλύσουμε αυτή την κρίση. Έχουμε ακούσει δεσμεύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια μακρά κατεύθυνση προς αυτές τις λύσεις. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα τηρηθούν. Δεν πρέπει να κηρύξουμε τη νίκη εδώ, γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά απέχουμε μακράν ακόμη από τους στόχους που πρέπει να φτάσουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News