COP26: Χιλιάδες νέων στην πορεία για το κλίμα

Κόσμος
COP26: Χιλιάδες νέων στην πορεία για το κλίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο Σάββατο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη παρουσία κόσμου καθώς, μια ευρύτερη συμμαχία οργανισμών έχει απευθύνει κάλεσμα για κινητοποιήσεις. Πέραν της Γλασκώβης, ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP26,  χιλιάδες νέοι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα, στους δρόμους της Γλασκώβης. Με τα συνθήματα τους απευθύνονταν στους ισχυρούς του πλανήτη, κατηγορώντας τους για αδράνεια μπροστά στην απορρύθμιση του κλίματος, που απειλεί τόσο τη γενιά τους όσο και τις επόμενες.

Δύο ημέρες διαδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί στην πόλη της Σκωτίας προκειμένου οι νέοι να φωνάξουν για την κλιματική αλλαγή, αντιμέτωποι με τις καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη της αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας των εκπομπών των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τις οποίες ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Ελπίζω πως αυτή η ημέρα θα αλλάξει τα πράγματα», είπε η 9χρονη Ζάρα, που ζει στη Γλασκώβη. «Ελπίζω να μπορέσουμε να φυτέψουμε περισσότερα δέντρα, να έχουμε περισσότερα ζώα. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Πολλοί από τους μικρούς Σκωτσέζους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση δεν πήγαν στα μαθήματά τους σήμερα, προκειμένου να βγουν στους δρόμους της Γλασκώβης μαζί με νέους από ολόκληρο τον κόσμο.

Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Δεν υπάρχει πλανήτης B», ενώ φώναζαν «Εάν δεν είναι τώρα η ώρα, πότε θα είναι;». Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν την πορεία "κρεμασμένοι" από τα παράθυρά τους ή παρατεταγμένοι στην άκρη του δρόμου.

Η Μπεθ Ντόναλντσον, μια Σκωτσέζα ηλικίας 16 ετών, πήγε με φίλους στην κινητοποίηση για να πει ότι σε κοντινή απόσταση από εκεί, κλεισμένοι στο τεράστιο συνεδριακό κέντρο, βρίσκονται ενήλικες, στους κόλπους των αντιπροσωπειών σχεδόν 200 χωρών, που θα αποφασίσουν έως τις 12 Νοεμβρίου για το μέλλον των συνομηλίκων της.

«Βλέπουμε στην τηλεόραση όλους αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες να λένε ότι θα δράσουν, όμως δεν γνωρίζουμε ποτέ τι είδους δράσεις θα αναλάβουν. Δεν πρόκειται για το μέλλον τους που διακυβεύεται, αλλά για το δικό μας», σημείωσε.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται γύρω από το συνεδριακό κέντρο.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν και η 50χρονη μεταφράστρια Τζούλια Κλέιν, που πήγε να διαδηλώσει με τον 10χρονο γιο της.

«Είναι η νέα γενιά που θα επηρεαστεί στην πραγματικότητα από όλο αυτό. Και έχουν ήδη συνείδηση για αυτό. Θέλω να έχουν έναν σωστό πλανήτη. Για να μην χρειαστεί να πολεμήσουν για την τροφή ή να πεθάνουν σε πυρκαγιές ή πλημμύρες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αύριο Σάββατο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη παρουσία κόσμου καθώς, μια ευρύτερη συμμαχία οργανισμών έχει απευθύνει κάλεσμα για κινητοποιήσεις. Πέραν της Γλασκώβης, ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News