Λιβύη: Αναχαίτιση σκαφών με προορισμό την Ευρώπη- 280 επιβαίνοντες μετανάστες

Κόσμος
Λιβύη: Αναχαίτιση σκαφών με προορισμό την Ευρώπη- 280 επιβαίνοντες μετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια περίπολος της λιβυκής ακτοφυλακής διέσωσε 280 μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων από χώρες της Αφρικής την Τρίτη, καθώς κατευθύνονταν προς τις ευρωπαϊκές ακτές»

Με σημερινή της ανακοίνωση η λιβυκή ακτοφυλακή γνωστοποίησε την αναχαίτιση στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, πέντε σκαφών στα οποία επέβαιναν 280 μετανάστες, καθώς αυτοί επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.

«Μια περίπολος της λιβυκής ακτοφυλακής διέσωσε 280 μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων από χώρες της Αφρικής την Τρίτη (2 Νοεμβρίου) καθώς κατευθύνονταν προς τις ευρωπαϊκές ακτές», ανέφερε σήμερα το λιβυκό Ναυτικό με ανάρτησή του στο facebook.

Αυτοί οι μετανάστες, οι οποίοι «επέβαιναν σε τέσσερις ξύλινες βάρκες και μια λαστιχένια λέμβο», επέστρεψαν στην ακτή της Ζουάρα, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, προτού παραδοθούν στην υπηρεσία καταπολέμησης παράνομης μετανάστευσης.

Ένα βίντεο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, που ανάρτησε το λιβυκό Ναυτικό, εμφανίζει ένα από τα σκάφη με πάνω από 50 επιβαίνοντες να αναχαιτίζεται στην ανοιχτή θάλασσα.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε κόμβο για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Το λιβυκό Ναυτικό αναχαιτίζει έως και στα διεθνή ύδατα βάρκες και σκάφη με μετανάστες πριν φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι μετανάστες στέλνονται πίσω με τη βία στη Λιβύη και στη συνέχεια τίθενται υπό κράτηση υπό άθλιες συνθήκες, τις οποίες συχνά καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ.

Η υπηρεσία καταπολέμησης παράνομης μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να διασφαλίσει «την παρακολούθηση της περίθαλψης αυτών των μεταναστών και τις απαραίτητες διαδικασίες για τον επαναπατρισμό στις χώρες τους», διευκρινίζεται σε σημερινό δελτίου Τύπου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επανεκκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα μετά την αναστολή του επί σχεδόν δύο έτη για τον εθελοντικό επαναπατρισμό μέσω ανθρωπιστικών πτήσεων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη.

Με δύο πτήσεις επαναπατρίστηκαν υπήκοοι της Γκάμπιας και της Νιγηρίας, η μία από την Τρίπολη τον Οκτώβριο και η άλλη από τη Μισράτα χθες, Τετάρτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News