Κόσμος

Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα – Το στοίχημα των 100 τρισ.

Μεγάλη πρόκληση αλλά και «η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία της εποχής μας» η μετάβαση στην “πράσινη” ενέργεια

Με τους αρχηγούς κρατών να έχουν πλέον αποχωρήσει από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η προσοχή στρέφεται στους υπουργούς Οικονομικών, τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά ιδρύματα. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έδωσε το στίγμα δηλώνοντας πως για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα απαιτηθούν πόροι 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας πως είναι μια μεγάλη πρόκληση, ταυτόχρονα όμως και «η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία της εποχής μας».

Όπως εξήγησε η ίδια, «πολλές ανανεώσιμες πηγές είναι πλέον φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα και έχουν μακροπρόθεσμα μικρότερο λειτουργικό κόστος. Σε πολλές περιπτώσεις, η “πράσινη” μετάβαση είναι απλά πιο αποδοτική από άποψη κόστους».

Ως σημαντική εξέλιξη, στο μεταξύ, καταγράφεται η ανακοίνωση της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκόβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες, ότι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, θα ευθυγραμμιστούν με τον στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα. Μεγάλο “αγκάθι”, ωστόσο, παραμένει η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμα τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο που είχαν υποσχεθεί οι ανεπτυγμένες οικονομίες έως το 2020. Πάντως, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο στόχος των 100 δισ. θα επιτευχθεί το 2023.

Ως γνωστόν, στόχος της Διάσκεψης του ΟΗΕ, γνωστής ως COP26, είναι να δημιουργήσει έναν “οδικό χάρτη” προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα στον 1,5 βαθμό, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Κατά Μπάιντεν - Στην αντεπίθεση Μόσχα και Πεκίνο

Στο μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία απάντησαν χθες στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απουσία των ηγετών τους από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, σημειώνοντας ότι έχουν αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Πιστεύω ότι ήταν σοβαρό σφάλμα της Κίνας που δεν ήρθε» και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. «Έχασε την ευκαιρία να επηρεάσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά το πέρας της δικής του συμμετοχής στην COP26.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια