Διάσκεψη COP26 - Κλιματική αλλαγή: Οι δυο δεσμεύσεις των ηγετών

Ελλάδα
Διάσκεψη COP26 - Κλιματική αλλαγή: Οι δυο δεσμεύσεις των ηγετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν: Ο Κινέζος πρόεδρος διέπραξε ένα «σοβαρό λάθος» που «περιφρόνησε» την COP26

Με δύο δεσμεύσεις στη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές που διεξάγεται στη Γλασκόβη της Σκοτίας δίνεται η αίσθηση ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει σε επίπεδο αφύπνισης και δράσης. Η πρώτη αφορά σε περισσότερες από 80 χώρες που δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030, και η δεύτερη σε εκείνη πάνω από 100 ηγετών να τερματίσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών.

Η πρώτη θεωρείται από τις πιο σημαντικές, καθώς το μεθάνιο (CH4) που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Και αυτό γιατί, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η επίδρασή του στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του CO2 σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.

Εξίσου σημαντική είναι και η συμφωνία για τα δάση, την οποία συνυπόγραψε και η Βραζιλία, όπου μεγάλες εκτάσεις δάσους της βροχής στην πλευρά του Αμαζονίου που της αναλογεί έχουν αποψιλωθεί.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της τα επόμενα πέντε χρόνια για την προστασία των δασών, ενώ με κοινή πρόταση τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για όλες τις χώρες εμφανίζονται ηγέτες της Ε.Ε., όσο και η Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωνε την αύξηση κατά ένα εκατομμύριο τόνους και πλέον της ημερήσιας παραγωγής άνθρακα, με φόντο τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η έκκληση της πρωθυπουργού των νησιών Μπαρμπάντος για δράση, υπογραμμίζοντας την υπαρξιακή απειλή που βαρύνει τις πιο ευάλωτες χώρες, για τις οποίες η υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου σημαίνει “καταδίκη σε θάνατο”. Μιλώντας για τα νησιά και τις περιοχές που απειλούνται με καταστροφή, τόνισε σε δραματικούς τόνους: «Θέλουμε να υπάρχουμε σε 100 χρόνια και εάν η ύπαρξή μας σημαίνει κάτι, τότε λοιπόν πρέπει να αναλάβουμε δράση προς όφελος των λαών μας, που εξαρτώνται από εμάς».

Μπάιντεν: Ο Κινέζος πρόεδρος διέπραξε ένα «σοβαρό λάθος» που «περιφρόνησε» την COP26

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέπραξε «ένα σοβαρό λάθος» που δεν προσήλθε στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη και «περιφρόνησε» τη διάσκεψη COP26 στη Γλασκόβη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Πιστεύω ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος που δεν προσήλθε η Κίνα. Ο υπόλοιπος κόσμος κοίταζε την Κίνα και αναρωτιόταν, τί έχουν να φέρουν;», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της δικής του επίσκεψης στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας.

«Είναι ένα γιγάντιο ζήτημα και το περιφρόνησαν. Πώς γίνεται κάνοντας αυτό να διεκδικούμε την οποιαδήποτε ηγεσία», συμπλήρωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Επιλέγοντας να μην συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Κινέζος πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να επηρεάσει ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη», συνέχισε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Σι αρκέστηκε να στείλει ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της διάσκεψης, χωρίς να έχει σχεδιαστεί καμία παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ή βίντεο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι επρόκειτο να προσέλθουν στη διάσκεψη να μιλήσουν δια ζώσης.

«Το ίδιο ισχύει και για τον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επίσης δεν παρευρέθηκε σε αυτές τις δύο συνόδους.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News