Κόσμος

ΟΗΕ: Έκκληση για δικαιοσύνη αναφορικά με τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν

Δηλώσεις Γκουτέρες με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων

Έκκληση για δικαιοσύνη αναφορικά με τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν το καθήκον τους, έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι: «τιμούμε την κληρονομιά και τις επιτυχίες τους». Ο Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να σταθούν αλληλέγγυα με τους δημοσιογράφους, να ερευνήσουν και να ασκήσουν δίωξη για τα εγκλήματα εναντίον τους με όλη την ισχύ του νόμου.

Ειδική αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη στοχοποίηση των δημοσιογράφων. Η στοχοποίηση των δημοσιογράφων στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, τόνισε πως «η πανδημία COVID-19 και η σκιά-πανδημία της παραπληροφόρησης έχουν αποδείξει ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου». Επικαλούμενος στοιχεία της UNESCO, σημείωσε ότι την περσινή χρονιά 62 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους. «Πολλοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν ενώ διεξήγαγαν έρευνα για διαφθορά, εμπορία ανθρώπων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αυξηθεί. Σχεδόν 9 από τις 10 αυτές δολοφονίες μένουν ατιμώρητες» επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας, ο Αντόνιο Γκουτέρες στάθηκε στις «αμέτρητες άλλες απειλές» που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, από απαγωγές και βασανιστήρια μέχρι φυλάκιση και κακοποίηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια