COP26: Μερικό αποκλεισμό του Κινέζου Προέδρου καταγγέλλει το Πεκίνο

Κόσμος
COP26: Μερικό αποκλεισμό του Κινέζου Προέδρου καταγγέλλει το Πεκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γραπτό του μήνυμα ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις χώρες τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να ενισχύσουν "την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία"

Με σημερινές της δηλώσεις η Κινέζικη κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν δόθηκε στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ η ευκαιρία να απευθυνθεί στις συνομιλίες για το κλίμα της COP26 μέσω βιντεοκλήσης, πράγμα που υποχρέωσε τον ίδιο να στείλει ένα γραπτό κείμενο αντί γι΄αυτό.

Ο Σι, που δεν συμμετέχει διά ζώσης στη συνάντηση του ΟΗΕ, εξέδωσε μια γραπτή δήλωση στο «τμήμα υψηλού επιπέδου για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» χθες Δευτέρα όπου δεν προσέφερε επιπλέον δεσμεύσεις, καλώντας παράλληλα τις χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να ενισχύσουν «την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία».

«Απ΄ό,τι καταλαβαίνω, οι διοργανωτές της διάσκεψης δεν παρείχαν την επιλογή της βιντεοσύνδεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, στους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βρετανία ήθελε οι άνθρωποι να έχουν φυσική παρουσία στην COP26 και ως εκ τούτου οι ηγέτες δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν διαδικτυακά. Μπορούν μόνο να προσφέρουν ηχογραφημένες ομιλίες ή δηλώσεις.

Η Βρετανία έχει οργανώσει τη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία έχει σκοπό να εξασφαλίσει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και να διατηρήσει εφικτό τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Παρατηρητές για το κλίμα εξέφρασαν ανησυχία μήπως η φυσική απουσία του Σι σημαίνει πως η Κίνα δεν είναι έτοιμη να προσφέρει άλλες παραχωρήσεις σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών.

Όμως το Πεκίνο λέει ότι ανέλαβε ήδη έναν αριθμό κύριων δεσμεύσεων πέρυσι, όταν υποσχέθηκε κορύφωση των εκπομπών του έως το 2060, αύξηση της συνολικής ικανότητας από ηλιακή και αιολική ενέργεια στα 1.200 γιγαβάτ έωε το 2030 και περιορισμό της χρήσης άνθρακα αρχής γενομένης το 2026.

Η κλονισμένη διπλωματική σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες --τις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου-- γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον πιο πρόσφατο γύρο των συνομιλιών για το κλίμα.

Το Πεκίνο απορρίπτει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διαχωρίσει το κλίμα από ευρύτερες διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουάγνκ Γι να λέει στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι τον Σεπτέμβριο πως υπάρχει ακόμη μια «έρημος» που απειλεί την "όαση" της κλιματικής συνεργασίας.

Ένα ιδιαίτερο σημείο διαμάχης για την Κίνα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρίες περιλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζουν εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας, με διασυνδέσεις με την περιοχή Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα απορρίπτει ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας.

«Δεν μπορείτε να ζητάτε από την Κίνα να μειώσει την παραγωγή άνθρακα από τη μια πλευρά, και την ίδια στιγμή να επιβάλλετε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρίες φωτοβολταϊκών», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ.

Οι Global Times, μέλος της ομάδας των εφημερίδων People’s Daily (Λαϊκή Ημερησία) που διαχειρίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα, ανέφερε σε κύριο άρθρο της χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να περιμένουν ότι θα μπορούν να επηρεάσουν το Πεκίνο για το κλίμα, την ώρα που επιτίθενται σε αυτό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα θέματα.

Η στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Κίνα έχει καταστήσει «αδύνατο για την Κίνα να δει οποιαδήποτε δυνατότητα να έχει ανοιχτές διαπραγματεύσεις εν μέσω των εντάσεων», ανέφερε η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News