Ερντογάν: Ενοχλημένος με την αμερικάνικη βάση στην Αλεξανδρούπολη και με την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ελλάδα
Ερντογάν: Ενοχλημένος με την αμερικάνικη βάση στην Αλεξανδρούπολη και με την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, αλλά και με την εγκατάσταση αμερικάνικης βάσης στην Αλεξανδρούπολη

Τα παράπονα του για την πώληση φρεγατών και μαχητικών στην Ελλάδα, εξέφρασε στον Εμμανουέλ Μακρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Την ίδια ώρα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαίκ Πομπέο εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο εξαγοράς μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας, για τις κινήσεις της Ελλάδας στα εξοπλιστικά ο Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που διεκδικεί αναβάθμιση του στόλου του  από τις ΗΠΑ κάνει παράπονα στο Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συμφωνία με την Αθήνα.

«Αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να συνεχίσουμε τις οικονομικές σχέσεις πιο εντατικά. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν είδα αρνητική προσέγγιση ούτε σε αυτό το ζήτημα» είπε σε δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα. «Με τον Μακρόν συζητήσαμε και το θέμα πώλησης όπλων στην Ελλάδα. Μοιραστήκαμε μαζί του την ανησυχία μας για αυτό το ζήτημα. Τα είπαμε ξεκάθαρα. Διότι εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να τα συζητάμε όλα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εκνευρίζει τον Ερντογάν ο εξοπλισμός της Ελλάδας

Καταπέλτης για την Τουρκία ο Πομπέο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο τονίζει πως υπάρχει διεθνής μονιμότητα, υπάρχουν κανόνες και «εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό».

https://twitter.com/anadoluagency/status/1455133508586905603

«Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά, πάντοτε είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο, αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την χρήση στρατιωτικής ισχύος», τόνισε ο κ. Πομπέο.

Διπλό μήνυμα σε Τουρκία και ΕΕ στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, με αφορμή τους 382 μετανάστες που φιλοξενεί η χώρα μας μετά την άρνηση της Άγκυρας να δεχτεί πίσω το φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία. Ο κ. Μηταράκης χθες Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, βρέθηκε στην Άγκυρα, ενώ σήμερα Τρίτη, 2 Νοεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών.

«Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ΕΕ και τους Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News