Κόσμος

Ιράκ: Τρεις ρουκέτες χτύπησαν στη Βαγδάτη - Δεν υπάρχουν θύματα

Η πρώτη επίθεση του είδους μετά από 4 μήνες

Τρεις ρουκέτες έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης το πρωί της Κυριακής χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφάλειας του Ιράκ. Στην συγκεκριμένη περιοχή είναι εγκατεστημένες διάφορες πρεσβείες της Δύσης, μεταξύ αυτών και εκείνη των ΗΠΑ. Εκεί βρίσκονται ακόμα και κτίρια της κυβέρνησης.  

Οι τρεις ρουκέτες, τύπου «Κατιούσα», έπεσαν στη συνοικία Μάνσουρ της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης. Εκεί που ρίχθηκαν οι ρουκέτες, βρίσκονται στεγασμένα ένα νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου, μια τράπεζα, αλλά και η υπηρεσία διαχείρισης υδάτων της περιοχής.

Παρόμοια επίθεση έχει να συμβεί στην Ιρακινή πρωτεύουσα από τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτήν. Μάλιστα, η ρίψη των ρουκετών σημειώθηκε, συγκεκριμένα, την ώρα που συνεχίζεται η ανακαταμέτρηση των ψήφων από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

 Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η Συμμαχία της Κατάκτησης, το πολιτικό παρακλάδι της Χασντ αλ Σάαμπι, μια ισχυρής φιλοϊρανικής παραστριωτιωτικής οργάνωσης, είδε τις έδρες της στο κοινοβούλιο να μειώνονται δραστικά. Οι επικεφαλής της Χασντ αλ Σάαμπι αμφισβητούν τα αποτελέσματα των εκλογών και πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές τους έχουν ξεκινήσει εδώ και 12 ημέρες καθιστική διαμαρτυρία σε λεωφόρο που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Χασντ αλ Σάαμπι αντιτίθεται έντονα στην παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οι επικεφαλής της έχουν χαιρετίσει επανειλημμένα τις επιθέσεις με ρουκέτες και με παγιδευμένα με εκρηκτικά drones που εξαπολύθηκαν τους τελευταίους μήνες εναντίον ιρακινών βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτές.

Τη δεδομένη στιγμή, εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράκ περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ από το 2022 ο ρόλος τους θα είναι μόνο "συμβουλευτικός".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια