Βόρεια Μακεδονία: Κρίσιμος, δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξάγεται αύριο

Κόσμος
Βόρεια Μακεδονία: Κρίσιμος, δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξάγεται αύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη στις 17 Οκτωβρίου, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέλεξε 22 δημάρχους, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ μόλις εννέα

Διεξάγεται αύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος χαρακτηρίζεται κρίσιμος, καθώς από την έκβασή του μπορεί να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη στις 17 Οκτωβρίου, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέλεξε 22 δημάρχους, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ μόλις εννέα. Τρεις δήμους κέρδισε από τον πρώτο γύρο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι.

Κάλπες για τον δεύτερο γύρο θα στηθούν σε 44 δήμους της χώρας και στον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων, στον οποίο θα αναμετρηθούν η ανεξάρτητη υποψήφια, η οποία ωστόσο στηρίζεται ανοιχτά από το VMRO-DPMNE, Ντανέλα 'Αρσοφσκα και ο απερχόμενος δήμαρχος Σκοπίων και εκ νέου υποψήφιος του SDSM, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Στον πρώτο γύρο, η Ντανέλα 'Αρσοφσκα, η οποία είναι πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας έλαβε ποσοστό 37,68%, ενώ ο Πέτρε Σιλέγκοφ συγκέντρωσε ποσοστό 34,24%. Ο Ζόραν Ζάεφ, σε προ ημερών συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας, σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει την Κυριακή στον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων.

Οι άλλοι δήμοι

Κρίσιμος θα είναι ο δεύτερος γύρος και στον δήμο Κουμάνοβο (τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας), όπως και στα Μπίτολα (Μοναστήρι) με τους υποψηφίους του SDSM και της αντιπολίτευσης να έχουν μικρή διαφορά από τον πρώτο γύρο. Δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί και στην Οχρίδα, όπου αναμένεται άνετη επικράτηση του υποψηφίου του VMRO-DPMNE.

Όσον αφορά το αλβανικό πολιτικό "στρατόπεδο", το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον δήμο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Τεούτα Αρίφι διεκδικεί τρίτη θητεία. Αντίπαλος της Αρίφι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Τέτοβο είναι ο αρχηγός του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος "BESA" , Μπιλάλ Κασάμι.

Το διακύβευμα των εκλογών αυτών

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών ασφαλώς ήταν απογοητευτικό για το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και θεωρήθηκε ως αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική, κάτι που το αναγνώρισε και ο ίδιος ο Ζάεφ, δηλώνοντας ότι οι πολίτες του έβγαλαν «κίτρινη» κάρτα.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τις πολιτικές της κυβέρνησης στην οικονομία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στη δικαιοσύνη.

Ο Ζάεφ με τις δηλώσεις για παραίτηση και τη συνεχή υπενθύμιση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που τη θεωρεί επίτευγμά του, καθώς και τις διαδικασίες για ένταξη της χώρας στην ΕΕ, στοχεύει σε ευρύτερες συμμαχίες στο εσωτερικό της χώρας. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα τεθεί σε κίνδυνο, αφού η εναλλακτική επιλογή θα είναι το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Επιπλέον, ο Ζάεφ επισημαίνει ότι το VMRO-DPMNE, εάν έρθει στην εξουσία, θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τις γειτονικές χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Κύριος στόχός του είναι να "ξυπνήσει" ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που δεν προσήλθε στις κάλπες στον πρώτο γύρο των εκλογών αυτών, ως ένδειξη απογοήτευσης και διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Από τη μεριά του, το VMRO-DPMNE, το οποίο παραδοσιακά έχει ένα "πειθαρχημένο" εκλογικό σώμα, κατεβαίνει στον δεύτερο αυτό γύρο των δημοτικών εκλογών με τον αέρα του νικητή από τον πρώτο γύρο και κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης του Ζάεφ, τονίζοντας ότι αυτή είναι εντελώς "ανίκανη" και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου για οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

Το VMRO-DPMNE εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και υποστηρίζει ότι διαθέτει την μόνη αξιόπιστη πολιτική πρόταση για τη χώρα.

Σε γενικές γραμμές, οι δημοτικές αυτές εκλογές έχουν λάβει καθαρά χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σχεδόν εξαφανισμένα από την ατζέντα. Για τον λόγο αυτό αποτελούν και ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εάν χάσει τον δήμο Σκοπίων θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με τον πολιτικό χρόνο να μετράει αντίστροφα γι΄αυτόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News