Κόσμος

Κίνα για Ταλιμπάν: Οι Ταλιμπάν είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον υπόλοιπο κόσμο

Παράλληλα, ο Κινέζος υπουργός δήλωσε ότι το Πεκίνο προτίθεται να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τους γείτονές του για το μέλλον της χώρας

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης σε διάσκεψη που διεξάγεται στο Ιράν για το Αφγανιστάν, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον υπόλοιπο κόσμο και πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

Έπειτα, ο Κινέζος υπουργός, δήλωσε ότι το Πεκίνο προτίθεται να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες ανάμεσα στο Αφγανιστάν και τους γείτονές του για το μέλλον της χώρας. «Οι Ταλιμπάν είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον κόσμο(…) Η Κίνα θα φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση Γειτόνων του Αφγανιστάν την κατάλληλη στιγμή», σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στην σύνοδο Αφγανιστάν και γειτονικών του χωρών συμμετείχαν με φυσική παρουσία οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν, ενώ η Κίνα και η Ρωσία μετείχαν μέσω βιντεοσύνδεσης. Οι συνομιλίες αυτές ακολούθησαν παρόμοιας διάσκεψης στην οποία μετείχαν γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, την οποία είχε φιλοξενήσει το Πακιστάν τον Σεπτέμβριο, και είχαν στόχο την εγκαθίδρυση βιώσιμης ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Η Κίνα, διατηρεί ισορροπημένες σχέσεις με τους Ταλιμπάν από τότε που ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων τον Αύγουστο. Απο την άλλη, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των Ταλιμπάν, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, χωρίς να τους παραχωρούν την νομιμότητα που επιδιώκουν.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν συζήτησαν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν αυτόν τον μήνα στο Κατάρ, αλλά η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές δεν ισοδυναμούν με αναγνώριση των Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες διατηρούν επιφυλάξεις για την παροχή στους Ταλιμπάν πόρων έως ότου το ισλαμιστικό κίνημα προσφέρει εγγυήσεις ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών. Στην διάσκεψη που έγινε σήμερα στο Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν υποστήριξε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στο Αφγανιστάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Τα σχόλιά του απηχούσαν την επίσημη στάση του Ιράν.

Το σιιτικό Ιράν ενώ ήταν εχθρικό απέναντι στους σκληροπυρηνικούς σουνίτες Ταλιμπάν για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια έχει ανοιχτά συναντήσεις με ηγέτες των Ταλιμπάν. Τον Ιούλιο, η Τεχεράνη φιλοξένησε συνάντηση εκπροσώπων της τότε κυβέρνησης του Αφγανιστάν και υψηλόβαθμης πολιτικής επιτροπής των Ταλιμπάν. Το Ιράν έχει επικρίνει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, για τον αποκλεισμό εθνικών μειονοτήτων από την κυβέρνηση.

(Πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια