Κόσμος

ΕΕ: Διχασμένες οι ευρωπαϊκές χώρες, απέναντι στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας

Ορισμένες χώρες, προτείνουν την καθυστέρηση της εφαρμογής των πολιτικών της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ κάποιες άλλες απορρίπτουν τα σχέδια αυτά ως «ουτοπική φαντασίωση»

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν την επιλογή αγοράς φυσικού αερίου συλλογικά, μεταξύ άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Σάρα Αάγκεσεν Μουνιόθ προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

«Η πρότασή μας σήμερα είναι συμβόλαια με δικαιώματα προαίρεσης (option) για τις προμήθειες να μπορούν να γίνουν κατά κεντρικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση...αυτό μπορεί να ενεργοποιείται σε καταστάσεις κατά τις οποίες η διακυβεύεται η ασφάλεια της τροφοδοσίας», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τουρμ απαντά ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει λύση στην πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Πιστεύω ότι η ισπανική κυβέρνηση ανεβάζει υπερβολικά τις προσδοκίες λέγοντας ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου θα επιλύσει την κρίση. Αυτό που θα επιλύσει την κρίση είναι οι επενδύσεις στην αποτελεσματικότητα, η συνέχιση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό που η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο είναι διασυνδέσεις», είπε προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Οι δηλώσεις τους απηχούν την διάσταση απόψεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Πέραν των ad hoc μέτρων που οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν επί πιο μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία προσέρχονται στην σημερινή σύνοδο με προτάσεις για μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των αγορών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου.

Στον αντίποδα, εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Άλλες προτάσεις, όπως η συγκρότηση κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχουν συναντήσει επίσης την αντίσταση ορισμένων χωρών.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP26, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης και ως προς τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να διαπραγματευθούν νέες προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης των ορυκτών καυσίμων.

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, προτείνουν την καθυστέρηση της εφαρμογής των πολιτικών της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέρριψε τα σχέδια αυτά ως «ουτοπική φαντασίωση».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια