Σαουδική Αραβία: Στόχος η ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2060

Κόσμος
Σαουδική Αραβία: Στόχος η ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2060

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ριάντ, που έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, παρουσίασε σήμερα τις λεπτομέρειες για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές του (NDC)

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα 23 Οκτωβρίου ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο έχει ως στόχο καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060, ενώ υπερδιπλασίασε τον ετήσιο στόχο για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε σχεδόν 280 εκατομμύρια τόνους.

Τα μαγνητοσκοπημένα σχόλια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγιναν στο φόρουμ για την Πράσινη Πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Green Initiative), που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26, στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου.

"Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 βάσει του προγράμματος της κυκλικής οικονομίας άνθρακας σε συσχέτιση με το αναπτυξιακό σχέδιο του βασιλείου….διατηρώντας παράλληλα τον ηγετικό ρόλο του βασιλείου στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου", είπε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Το Ριάντ, που έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, παρουσίασε σήμερα τις λεπτομέρειες για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές του (NDC) --τους στόχους για τα μεμονωμένα κράτη στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι η Saudi Green Initiative έχει στόχο να εξαλείψει 278 εκατ. τόνους εκπομπών άνθρακα κατ’ έτος, συγκριτικά με τον προηγούμενο στόχο για 130 εκατ. τόνους.

Η οικονομία του βασιλείου συνεχίζει να βασίζεται πολύ στα έσοδα από το πετρέλαιο καθώς η οικονομική του διαφοροποίηση υστερεί σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θα συνεχίζει να έχει ανάγκη το αργό της Σαουδικής Αραβίας για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που μόλις αρχίζουν να υλοποιούνται στη χώρα. Η πρώτη ενεργειακή μονάδα ανανεώσιμων πηγών της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε τον Απρίλιο ενώ το πρώτο αιολικό πάρκο της χώρας ξεκίνησε να παράγει ενέργεια τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News