Αυστραλία: Η Μελβούρνη γιόρτασε τη χαλάρωση του πιο μακροχρόνιου lockdown παγκοσμίως

Κόσμος
Αυστραλία: Η Μελβούρνη γιόρτασε τη χαλάρωση του πιο μακροχρόνιου lockdown παγκοσμίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, άνοιξαν μετά τα μεσάνυκτα για να γιορτάσουν το γεγονός

 

Με την χαλάρωση του μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, που είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κάτοικοι της Μελβούρνης έσπευσαν στις παμπ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια της πόλης τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, με 5 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής αυστηροί περιορισμοί για 262 ημέρες, σχεδόν εννέα μήνες, στη διάρκεια έξι διαφορετικών lockdown που έχουν κηρυχθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο lockdown παγκοσμίως. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, είχαν επιβληθεί πέρυσι 234 συνεχείς ημέρες lockdown.

Τώρα όμως που το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της covid-19 στη Μελβούρνη και την πολιτεία της Βικτόριας έφτασε το 70% ανακοινώθηκε η χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις 5 Αυγούστου.

Στις 23:59 το βράδυ της Πέμπτης, μόλις ήρθη το lockdown στη Μελβούρνη οι κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους και άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνάζουν, ενώ στους δρόμους ακούγονταν και οι κόρνες των αυτοκινήτων.

Πολλά εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, άνοιξαν μετά τα μεσάνυκτα για να γιορτάσουν το γεγονός.

«Είχα ξεχάσει πώς είναι», δήλωσε ο Τζορτζ, ένας κάτοικος της Μελβούρνης που κάθισε σε ένα καφέ έπειτα από μήνες. «Περιμέναμε να το γιορτάσουμε», πρόσθεσε.

«Είναι φοβερό που επιστρέψαμε σήμερα. Είναι μια ηλιόλουστη ημέρα, οπότε όλα είναι καταπληκτικά», σχολίασε σήμερα το πρωί ο Ράιαν ΜαλΛίρι, ένας κομμωτής που έχει να εργαστεί από τις αρχές Αυγούστου.

Ένας άλλος κομμωτής στη Μελβούρνη δήλωσε ότι οι πελάτες άρχισαν να κάνουν ουρά έξω από το κατάστημά του στις 4:30 τα ξημερώματα.

«Οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί, προσπαθούν να κλείσουν ένα τραπέζι», εξήγησε η Μαρσέλα Ροντρίγκες συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου Vamos Fitzroy. «Τώρα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τον αριθμό των πελατών και να σεβόμαστε όλους τους κανόνες, οπότε είναι μια πρόκληση», πρόσθεσε.

Αν και οι κάτοικοι της Μελβούρνης έχουν πλέον περισσότερες ελευθερίες, εξακολουθούν να μην μπορούν να βγουν από την πόλη τους, ενώ τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά μέχρι να ανοσοποιηθεί το 80% όσων μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

 Από την 1η Νοεμβρίου οι πλήρως ανοσοποιημένοι ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη δε θα υποχρεούνται να παραμένουν σε καραντίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News